logo

Artur Reşetnicov: Propunem lansarea unui dialog pe platforma parlamentară


https://www.ipn.md/ro/artur-resetnicov-propunem-lansarea-unui-dialog-pe-platforma-parlamentara-7965_1023464.html

Partidul Comuniştilor propune lansarea unui dialog pe platforma parlamentară. Potrivit deputatului comunist Artur Reşetnicov, Parlamentul are obligaţia să voteze executivul şi este datoria fiecărei fracţiuni parlamentare, a deputaţilor care au mandatul cetăţenilor, să se aşeze la aceste discuţii şi să încerce, în baza acestui dialog, să identifice un guvern care ar face faţă provocărilor prezente şi care ne aşteaptă în viitorul apropiat. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, deputatul a menţionat că propunerea este de a iniţia un dialog fără culoare politică, fără ideologie, transmite IPN.

„Da, într-adevăr, suntem diferiţi din punct de vedere ideologic, din punct de vedere al modului de gândire politică. Noi, comuniştii, avem o viziune, liberalii, liberal-democraţii, democraţii şi socialiştii au alte viziuni, dar scopul dialogului este de a identifica punctele comune. Toate partidele politice din Parlament ar trebui să acţioneze în interesul cetăţenilor şi al ţării. Şi iată, pornind de la această premisă, a fost oferta respectivă şi poate nu ne limităm la 79 de deputaţi, propunerea a fost pentru toate forţele politice şi deputaţii din Parlament”, a notat deputatul, referindu-se la declaraţia liderului comunist, Vladimir Voronin, cu privire la coalizarea prin susţinerea unui guvern tehnocrat.

Artur Reşetnicov a menţionat că din anul 2009 până în ziua de astăzi au fost o sumedenie de astfel de negocieri, alianţe, iar finalul a fost sărăcia şi corupţia în Republica Moldova. În opinia sa, negocieri separate între anumite partide cu o majoritate foarte fragilă de 51 sau 52 de voturi nu hotărăsc problema pe termen mediu şi termen lung. Potrivit lui, în timpul foarte apropiat de patru-cinci luni avem o altă provocare – alegerea şefului statului, care iarăşi poate să aducă instabilitate şi turbulenţă politică.

„Toate coaliţiile şi guvernele din anul 2009 încoace au fost chipurile pro-europene, dar în viziunea noastră, a comuniştilor, noi trebuie să construim o Moldova europeană, modernizarea şi dezvoltarea ei anume asta şi înseamnă standardele vieţii europene aici, în Republica Moldova. Nu are importanţă cum se va numi, principalul e conţinutul, pentru că cetăţenii merită o viaţă bună, decentă, indiferent de vârstă şi naţionalitate, etnie sau convingere politică. Este periculos să încercăm să divizăm partidele, dar în special cetăţenii, în „ai noştri” şi „ai voştri” sau de exemplu pro-europeni şi pro Uniunea Vamală”, a spus parlamentarul.

Deputatul a mai declarat că nu trebuie să trecem brusc de la o extremă la o altă extremă – ori realizarea necondiţionată, ori denunţarea Acordului de Asociere. Trebuie să dăm exemplu de maturitate politică. Potrivit lui, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le învăţăm de la ţările Uniunii Europene, dar totodată trebuie să menţinem sau să restabilim relaţiile de prietenie cu toate ţările vecine, şi în special cu Federaţia Rusă. În opinia sa, indiferent de culoarea politică a guvernului, nu trebuie să acţionăm într-o formă sau în altă formă, să ne mişcăm spre vest sau spre est.