logo

Artur Reşetnicov: Acordul de Asociere nu ia în consideraţie interesele poporului


https://www.ipn.md/ro/artur-resetnicov-acordul-de-asociere-nu-ia-in-consideratie-interesele-poporului-7965_1013344.html

Fracţiunea PCRM din Parlament nu va vota în mod colegial pentru ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat pentru IPN deputatul comunist Artur Reşetnicov, în cadrul unui sondaj realizat printre parlamentari.

„După întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Vladimir Voronin a spus că fracţiunea PCRM în Parlament nu va vota ratificarea Acordului de Asociere şi a înaintat obiecţiile de conţinut, care precizează de ce nu suntem de acord cu acest acord.  În mod colegial, noi, fracţiunea, nu vom vota pentru ratificare”, a declarat deputatul.

Acesta a mai spus că doar interesul naţional l-ar determina să voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere. „Orice acord se negociază şi se semnează în interesul ambelor părţi. Cu regret, acest acord a fost şi negociat, şi pregătit fără a lua în consideraţie interesele politice şi economice ale poporului Republicii Moldova. În aşa situaţie, cu aşa conţinut, noi, comuniştii în niciun caz nu vom vota”, a subliniat Artur Reşetnicov.

Partidul Comuniştilor a evidenţiat, într-un comunicat de presă, mai multe prevederi ale Acordului de Asociere care, în opinia deputaţilor comunişti, sunt categoric inacceptabile. În comunicat se menţionează că unificarea într-un singur document al politicului şi economicului fac imposibilă realizarea acestora unul independent de altul. Partea politică a acordului, care prevede obligaţiuni pentru Republica Moldova de a acţiona în conformitate cu politicile UE în domeniile securităţii şi apărării, contravine Constituţiei Republicii Moldova, care consfinţeşte neutralitatea ţării.

Totodată, PCRM susţine că mecanismele de apărare a intereselor uneia dintre părţi pe teritoriul alteia nu ţin cont de drepturile suverane ale Moldovei, iar gestionarea procesului de implementare a acordului nu prevede participarea Parlamentului Republicii Moldova. Deputaţii comunişti mai subliniază faptul că partea de acord care se referă la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător oferă beneficii unilaterale statelor UE şi reprezintă un pericol pentru economia moldovenească.