logo

Artur Croitor: Nu vă jucaţi cu focul!


https://www.ipn.md/ro/artur-croitor-nu-va-jucati-cu-focul-7965_1029920.html

În prezent societatea este extrem de divizată. Deşi o parte din cetăţeni şi-a dat semnătura în susţinerea unor pretendenţi, mai bine de jumătate din alegători au o stare de agresivitate, sunt lipsiţi de interes şi nu văd decât o soluţie pentru a depăşi actuala stare din ţară – revolta la care sunt gata să participe. De această părere este pretendentul la funcţia de candidat la prezidenţiale, Artur Croitor, care a îndemnat  clasa politică să nu se joace cu focul. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea pretendenţilor şi candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

Artur Croitor a menţionat că sarcina fiecărui candidat este de a prezenta alegătorilor adevărul, însă actualmente se creează intenţionat bariere, de exemplu, prin stabilirea pragului de semnături, pentru ca la guvernare să nu fie aleşi oameni oneşti, dar să rămân acei care de 25 de ani se află la guvernare şi păstrează sărăcia. Potrivit lui, este practic imposibil să colectezi 20 de mii de semnături într-un mod onest, în condiţiile în care nu ai structuri teritoriale, nu eşti hoţ şi nu ai resurse financiare suficiente.

Pretendentul la prezidenţiale consideră că ar fi o soluţie dacă pragul numărului de semnături va fi de cinci mii, număr egal cu numărul de membri necesari pentru constituirea unui partid. În cazul partidelor, candidatul acestora să fie înregistrat ca urmare a unei decizii în interiorul partidului, iar candidaţii independenţi să colecteze cinci mii de semnături. În opinia sa, nu este corect ca semnăturile să fie colectate din jumătate de raioane, pentru că şi un pretendent, care colectează numărul necesar doar din Chişinău, este reprezentativ şi are dreptul să devină preşedinte.

Artur Croitor apreciază drept ilegalitate faptul că cetăţenii pot semna doar pentru un singur pretendent. Mai mult ca atât, cetăţenii nu-şi pot retrage semnătura pe parcursul campaniei de colectare a semnăturilor cu scopul de a semna pentru altă persoană. Potrivit lui, cel mai corect ar fi ca cetăţenii să poată semna pentru mai mulţi pretendenţi. O altă barieră creată pentru candidaţii independenţi este ştampila pe care o aplică primarii în localităţile în care se colectează semnături. Potrivit lui, oamenii din localităţi, pur şi simplu, se tem să semneze pentru alţi candidaţi, decât cei pe care îi susţin primarii respectivi.

Potrivit lui, este îmbucurător faptul că după mulţi ani vor avea loc alegeri directe. Este un exerciţiu, se maturizează electoratul, iar sarcina este de a aduce la alegători adevărul. Potrivit lui, în acelaşi timp alegerile sunt dubioase, pentru că decizia CC în baza căreia acestea au fost stabilite trezeşte dubii şi peste hotare şi pe interior.

Dezbaterile publice de marţi, 27 septembrie, sunt la a 62-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.