logo

Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo, neconstituțional


https://www.ipn.md/ro/articolul-in-baza-caruia-a-fost-evaluat-alexandr-stoianoglo-7967_1100726.html

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Decizia a fost comunicată la un briefing de presă de către Serghei Țurcan, judecător al Curții Constituționale.

„Curtea a conchis că articolul 31, cu indicele 1, aliniatul 5 din Legea cu privire la Procuratură în redactarea de până la intrare în vigoare a Legii 280 din 6 octombrie 2022, care îi delega Consiliului Superior al Procurorilor competența schimbării criteriilor de evaluare a performanțelor a procurorului general, nu respectă exigența prevăzută de articolul 125 aliniatul 2 din Constituție potrivit căreia procurorul general poate fi demis în condițiile legii pentru motive obiective”, a precizat judecătorul Curții Constituționale.

În mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general după ce a luat cunoștință cu raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. Președinta a semnat decretul de eliberare a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general în septembrie anul curent. Între timp, Alexandr Stoianoglo, a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din cele două plângeri depuse. Mai exact, CEDO a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.