logo

Arslan Safarmatov, despre revizuirea dosarului său politic: Procuratura minte


https://www.ipn.md/ro/arslan-safarmatov-despre-revizuirea-dosarului-sau-politic-procuratura-minte-7967_1077545.html

Veteranul războiului de la Nistru, Arslan Safarmatov, susține că procurorul general a mințit atunci când a spus că dosarul în care este vizat și care a fost recunoscut de APCE ca fiind unul politic și la comandă, este trimis la revizuire. De asemenea, potrivit lui Safarmatov, procurorul a mințit pe 26 octombrie, când a spus că dosarul lui e pe cale de revizuire. Veteranul afirmă că, de fapt, procurorul pe caz a fost împotriva revizuirii, iar el este astăzi la libertate doar datorită propriului efort, fiindu-i schimbată pedeapsa cu detenție pe muncă neremunerată în folosul comunității.

Într-o conferință de presă la IPN, Arslan Safarmatov a declarat că astăzi, „cu părere de rău, faimoasele reforme ale justiției, lăudate de Igor Dodon, Ion Chicu, în fața oficialilor europeni, nu au fost să fie și acestea nu sunt decât minciuni”. Arslan Safarmatov spune că ieri, la Curtea Supremă de Justiție, a avut loc o ședință pe dosarul în care este vizat. „Cu părere de rău, reprezentantul Procuraturii a fost contra revizuirii dosarului. Am înțeles că mână pe mână se spală și Procuratura, ca și judecătoria, își ajută colegii”, susține Arslan Safarmatov.

Veteranul spune că dosarul în care este vizat a fost recunoscut de APCE ca fiind unul politic, „intentat la comanda lui Vlad Plahotniuc” (fostul lider al PDM). Procuratura Generală a recunoscut acest fapt, însă nu a făcut nimic pentru a-l elibera din detenție. Acesta afirmă că este la libertate pentru că a acționat de sine stătător, fiindu-i schimbată detenția pe muncă neremunerată, pe care a și executat-o. Potrivit veteranului, justiția Moldovei depinde doar de bani, iar președintele, premierul, organele procuraturii, la fel ca și justiția, sunt corupte și fiecare cetățean trebuie să tragă concluzii.

Prezent la conferință, președinte Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a spus că în anul 2015, după furtul miliardului, majoritatea cetățenilor, inclusiv veteranii de război, și-au exprimat indignarea, la diferite acțiuni de protest, în legătură cu faptul că persoanele vinovate nu sunt trase la răspundere. Ulterior, mai mulți activiști civici, inclusiv Arslan Safarmatov, s-au ales cu dosare fabricate. Safarmatov a fost acuzat de  huliganism, instanța de fond l-a condamnat la trei ani cu suspendare, iar instanța de apel a dictat pedeapsă cu executare. Camaradul său este astăzi la liberate, dar nu datorită procurorului general. Șeful Procuraturii sau iese intenționat și minte toți cetățenii că se lucrează pe acele dosare politice, sau cineva din procurori îi prezintă informații eronate, pentru a induce opinia publică în eroare, a conchis președinte Mișcării refugiaților transnistreni.