Armonizarea legislaţiei concurenţei la standardele europene se desfăşoară lent, experţi
https://www.ipn.md/ro/armonizarea-legislatiei-concurentei-la-standardele-europene-se-desfasoara-lent-e-7966_981978.html
Moldova trebuie nu doar să armonizeze legislaţia în domeniul concurenţei la standardele europene, dar să şi promoveze o concurenţă loială şi eficientă pe piaţă, astfel ca toţi consumatorii să beneficieze de o varietate de produse şi servicii de calitate, la preţuri rezonabile. Şeful Delegaţiei Uniuni Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a făcut această declaraţie la conferinţa de lansare a studiului „Armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la standardele UE în domeniul concurenţei”, transmite Info-Prim Neo.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Suport la implementarea acordurilor dintre Republica Moldova şi UE”, finanţat de UE. Costul proiectului este 5,3 milioane de euro.
Potrivit lui Eugene Stuart, unul din autorii studiului, timp de trei ani, de când a fost creată Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), armonizarea legislaţiei din domeniu la standardele europene s-a desfăşurat destul de lent. De multe ori lipseşte trasparenţa în procesul decizional şi voinţa politică în implementarea deciziilor privind protecţia concurenţei, iar cultura concurenţială pe piaţa Republicii Moldova este la un nivel scăzut.
Autorii studiului recomandă, în primul rând, adoptarea unei legi a concurenţei în redacţie nouă. Cea în vigoare rămâne cu mult în urma procesului economic. De asemenea, se recomandă crearea unui grup de nivel înalt pentru definirea şi monitorizarea implementării politicii în domeniul concurenţei, inserarea reglementărilor conexe publicităţii şi concurenţei neloiale în Legea cu privire la protecţia consumatorului.
Alte recomandări se referă la fortificarea capacităţilor agenţiilor cu funcţii de reglementare, intensificarea controlului judiciar al concurenţei şi depunerea unor eforturi în scopul dezvoltării culturii concurenţei în Moldova.
Viorica Cărare, director general al ANPC, a menţionat că recomandările sunt imparţiale şi că la multe dintre concluziile expuse în studiu au ajuns şi angajaţii ANPC. Cu referire la noua lege privind concurenţa, Viorica Cărare a spus că aceasta va fi elaborată şi prezentată guvernului până la sfârşitul acestui an.
Martin Horseling, şeful proiectului „Suport pentru implementarea acordurilor dintre Republica Moldova şi UE”, a menţionat că acesta este prevăzut pe 30 de luni şi că urmează să mai fi elaborate 16 studii privind legislaţia şi politicile economice şi comerciale sectoriale aplicate în Republica Moldova. Potrivit lui Martin Horseling, studiul privind legislaţia şi politica în domeniul concurenţei, cât şi celelalte care vor urma sunt foarte importante în contextul ultimilor evoluţii a relaţiilor cu UE.