logo

Armata Națională împlinește 29 de ani


https://www.ipn.md/ro/armata-nationala-implineste-29-de-ani-7967_1075906.html

Armata Națională a Republicii Moldova împlinește 29 de ani de la creare. Ministrul apărării Alexandru Pînzari a declarat că pandemia COVID-19 a determinat schimbarea tradițiilor de aniversare și marcare într-un alt fel – mai mult sufletește, transmite IPN.

„Încă de la începuturi ați fost cei care ați luptat pentru sănătatea și siguranța oamenilor, aflându-vă în linia întâi. Ne-am unit forțele pentru țară și am demonstrat că poporul poate oricând și în orice condiție să se bazeze pe militari. Astăzi, mă adresez în special familiilor voastre, care în tot acest timp v-au dus lipsa și chiar și acum, de ziua voastră, pentru că în armată activitățile nu se opresc niciodată, continuă să vă susțină”, a menționat ministrul într-un mesaj transmis cu prilejul celei de-a 29-a aniversări a Armatei Naționale.

Și președintele Igor Dodon a transmis un mesaj, în care menționează că astăzi este sărbătoarea persoanelor implicate nemijlocit în complexul proces de asigurare a apărării statului, a celor care demonstrează zilnic atitudine, sacrificiu, vitejie și onoare.

„Privind retrospectiv, putem constata că procesul dinamic de formare și dezvoltare a Armatei Naționale a condus spre afirmarea acesteia ca garant al independenței Republicii Moldova, al vieții pașnice a cetățenilor ei. Armata a însemnat întotdeauna tinerețe, vigoare, putere. Ea formează și călește calitățile definitorii ale apărătorilor, patrioților și ale eroilor. Tot ea contribuie la educarea noilor generații în spiritul dragostei pentru Patrie, al respectului pentru tradițiile și valorile naționale”, precizează șeful statului.

Premierul Ion Chicu a menționat că astăzi este un prilej bun pentru a remarca importanța Armatei și pentru a saluta militarii care stau la straja siguranței cetățenilor și securitatea țării. „Pe parcursul celor 29 de ani, Armata Națională s-a modernizat continuu prin instruirea efectivului militar, renovarea obiectivelor militare, recondiționarea tehnicii, dar și intensificarea participării militarilor noștri în diverse misiuni umanitare și exerciții internaționale”, a notat premierul.

Șeful executivului a amintit despre cei 130 de militari ai Armatei Naționale care au activat în calitate de observatori militari în misiunile ONU din Georgia, Liberia, Côte d’Ivoire, Sudan, Sudanul de Sud, Kosovo, Republica Centrafricană sau Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii din SUA. Despre cele 13 contingente participante în operațiunea din KFOR, unde 520 de militari curajoși au dus faima țării în lume.

Potrivit lui, și geniștii Armatei îndeplinesc misiuni riscante de deminare în diverse localități. Riscând cu propria viață, ei depistează munițiile rămase în sol și previn incidentele periculoase pentru populație. „Determinarea militarilor noștri este și în implicarea activă în acordarea ajutorului la lichidarea consecințelor calamităților naturale din țară. Iar în acest an pandemic, peste 1500 de militari au fost implicați în măsurile autorităților de prevenire a COVID-19, inclusiv au stat de veghe la posturile din localitățile plasate în carantină, au fost antrenați în construcția Centrului de triere de la Moldexpo și au efectuat patrularea localităților republicii”, a mai spus premierul.