logo

Armata Națională împlinește 27 de ani de la înființare


https://www.ipn.md/ro/armata-nationala-implineste-27-de-ani-de-la-infiintare-7967_1043887.html

Armata Națională a Republicii Moldova marchează astăzi, 3 septembrie, 27 de ani de la înființare. Cu acest prilej, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și premierul Pavel Filip au transmis mesaje de felicitare, transmite IPN.

Șeful statului exprimă considerație față de toți cei care au stat la bazele fondării și dezvoltării Armatei – atribut indispensabil al statalității și securității Republicii Moldova. Igor Dodon declară că, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, va continua să susțină constant și consecvent modernizarea și înzestrarea Armatei Naționale, precum și implementarea agendei de îmbunătățire a condițiilor de trai și activitate ale militarilor.

Potrivit șefului statului, toate eforturile trebuie să fie orientate spre obiectivele de securitate a țării, spre creșterea nivelului de apărare și spre promovarea unui salt calitativ în direcția profesionalizării Armatei și eficientizării activității acesteia. „Țin să-mi exprim convingerea că Armata Națională, prin efortul fiecărui militar, va contribui și pe viitor la întărirea statalității Republicii Moldova și la educația militar-patriotică a tinerilor”, se spune într-un comunicat de presă remis de Președinție.

Premierul Pavel Filip spune că Ziua Armatei Naționale este o ocazie de a exprima recunoștință militarilor pentru simțul datoriei, profesionalismul și abnegația de care dau dovadă atunci când apără pacea și liniștea sau când participă la înlăturarea consecințelor cataclismelor naturale. Premierul susține că instituția pe care o conduce este alături de militari și va susține efortul de transformare a Armatei în una profesionistă.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se spune că Armata Națională urmează să devină una de tip european, profesionistă, mai bine organizată și mai disciplinată, să-și sporească capacitățile de participare la eforturile internaționale de menținere a păcii, să pună în aplicare pe larg instrumentele de control civil și democratic asupra sectorului de securitate națională.

Armata Națională a fost creată la 3 septembrie 1991, în urma unui decret prezidențial semnat de către primul președinte, Mircea Snegur.