logo

Armata Națională a primit un lot de echipamente prin Instrumentul European pentru Pace


https://www.ipn.md/ro/armata-nationala-a-primit-un-lot-de-echipamente-prin-7965_1097288.html

Republica Moldova a recepționat primul lot de echipamente livrate pentru Armata Națională prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Echipamentele sunt destinate pentru a asigura nouă grupe de deminare, inclusiv trei puncte medicale. Până la finele anului curent, urmează a fi recepționate și alte echipamente, precum ambulanțe și echipamente medicale. Toate aceste bunuri vor veni la pachet cu servicii de instruire pentru utilizare. Ceremonia de transmitere a lotului a avut loc la sediul Agenției pentru Știință și Memorie Militară, transmite IPN.

„Întrunirea noastră demonstrează, încă odată, că Uniunea Europeană este alături de noi. În acest sens, exprim gratitudine țărilor membre ale UE pentru susținerea oferită Republicii Moldova practic în toate domeniile prioritare de dezvoltare, inclusiv pe dimensiunea apărării naționale. În anul 2021, Uniunea Europeană a lansat platforma de suport, Instrumentul European pentru Pace, și tot atunci Consiliul European a aprobat prima tranșă de ajutor pentru sistemul de apărare al Republicii Moldova. Inițial, pachetul de asistență financiară a constituit 7 milioane de euro. Ulterior, acest suport a ajuns la suma totală de 87 de milioane de euro. Indiscutabil, decizia respectivă este o dovadă elocventă a contribuției Uniunii Europene la consolidarea capacităților de apărare și sporire a rezilienței țării noastre la provocările actuale de securitate”, a spus ministrul apărării, Anatolie Nosatîi.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, a comunicat că primele echipamente achiziționate pentru Armata Națională prin intermediul Instrumentului European pentru Pace reprezintă o nouă etapă de cooperare a Republicii Moldova cu UE în calitate de stat candidat la aderare în domeniul apărării și securității și vor avea „un impact pozitiv pentru capacitatea noastră de apărare, de a menține pacea și calmul pe teritoriul nostru, într-un context regional complicat”. „Avem prilejul să marcăm o nouă etapă în cooperarea noastră cu Uniunea Europeană, în special în domeniul securității și apărării. Ca un stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova în continuare va aprofunda și se va integra în politicile Uniunii Europene, în domeniul securității”, a spus ministrul.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că lotul de echipamente include drone, laptopuri, costume pentru eliminarea materialelor explozive, echipamente ultrasonografice, kituri chirurgicale. „Este primul pas al sprijinului nostru pe care îl oferim pentru a susține pacea și securitatea în Europa. Alte echipamente vor sosi în săptămânile și lunile următoare, precum ambulanțe, roboți de deminare, detectoare de metale, radare. Sprijinul nostru va continua să reflecte provocările cu care se ciocnește Republica Moldova, acesta este menit de a răspunde la nevoile emergente care sunt provocate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Noi vă vom oferi și un radar de supraveghere aeriană. Prin intermediul acestui radar, care este atât de necesar, vom reuși să consolidăm securitatea aeriană a Republicii Moldova în viitor. Acest sprijin va servi pentru modernizarea sectorului de apărare al Republicii Moldova și acest lucru, de fapt, este parte la misiunea civilă pe care am inaugurat-o și care va contribui la eforturile de consolidare a păcii”, a declarat Josep Borrell.