logo

Armand Goșu: În Rusia a fost o răscoală militară


https://www.ipn.md/ro/armand-gosu-in-rusia-a-fost-o-rascoala-militara-7978_1097841.html

O răscoală militară a unei unități de mercenari care nu-și doreau reformarea sau trecerea în subordinea Ministerului rus al Apărării. Astfel califică expertul de la București, Armand Goșu, evenimentele din Federația Rusă din ultimele zile. Potrivit profesorului din România, dictatorul belorus Alexandr Lukașenko a acceptat să medieze un conflict între Evghenii Prigojin și Vladimir Putin pentru a face pe plac Kremlinului, notează IPN.

Vineri seara, mercenarii Wagner conduși de Evghenii Prigojin, au început o rebeliune militară, pornind cu tancuri și blindate spre Moscova. Potrivit versiunii oficiale lansate de Prigojin, astfel mercenarii Wagner și-au propus să stopeze decizia Kremlinului de a subordona grupul Wagner Ministerului rus al Apărării.


„A fost o răscoală militară care nu se dorea parte a unei lovituri de stat. E vorba de răscoala unei unități de mercenari, care a protestat în acest fel împotriva tentativelor puterii de a o reforma, de a o desființa, de a o trece în subordinea Ministerului Apărării. Aceasta este varianta oficială, produsă de șeful acestei grupări paramilitare, Evghenii Prigojin. El este vedeta acestui serial, care a revenit după o tăcere de 24 de ore cu un mesaj uluitor, la fel de uluitor ca cel de sâmbătă seara, când toată lumea aștepta anunțul intrării coloanei Wagner în Moscova și Prigojin a ieșit cu un mesaj audio prin care anunță că mai sunt 200 de km până la Moscova, dar pentru a evita vărsarea de sânge, ordonă trupelor sale să se întoarcă în cazărmi”, a spus Armand Goșu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Potrivit presei ruse,
cel puţin 13 militari ruşi au fost ucişi în operaţiunile desfăşurate de armata rusă împotriva rebeliunii grupării de mercenari Wagner. Sâmbătă seara, rebeliunea a încetat brusc, la câteva sute de kilometri de Moscova, Evghenii Prigojin ordonând retragerea. Ulterior, șeful Wagner a anunțat că se află în Belarus, ca parte a unei înțelegeri cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko.

„Dintre cei 25 de mii de mercenari Wagner, câți au mai rămas, nu e clar câți pot să plece împreună cu Prigojin în Belarus. Lukașenko nu este interesat de Prigojin, nu-și dorește aducerea mercenarilor în Belarus, ci să-i facă serviciul lui Putin. Lucașenko îi este dator lui Putin, după alegerile din 2020 și protestele care au urmat. Belarus nu a dispărut ca stat, pur și simplu, pentru că este susținut de Rusia. Miliarde de dolari din petrol ajung în bugetul Republicii Belarus prin bunăvoința lui Putin. E normal, ca un individ ca Lukașenko să sară cu mâna la chipiu de câte ori stăpânul lui de la Kremlin are nevoie. Lui Lukașenko îi place să joace rolul de mediator, cum mediază între Ucraina, separatiști și ruși, așa mediază și într-o competiție internă dintre Prigojin și Putin”, a spus expertul român.

Ieri, președintele rus
Vladimir Putin s-a adresat mercenarilor Wagner, cerându-le să semneze contracte cu Ministerul Apărării din Rusia sau să meargă în Belarus. De asemenea, liderul de la Kremlin a anunțat că orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua în Rusia. În discursul său, Putin s-a arătat convins că majoritatea luptătorilor Wagner sunt patrioți, dar au fost folosiți în scopuri meschine.