logo

Arina Spătaru: Femeile suferă zilnic din cauza mesajelor denigratoare


https://www.ipn.md/ro/arina-spataru-femeile-sufera-zilnic-din-cauza-mesajelor-denigratoare-7965_1105864.html

Femeile din Republica Moldova suferă zilnic din cauza mesajelor sexiste și denigratoare, iar instituțiile statului nu iau atitudine. O spune președinta ALDE Moldova, Arina Spătaru, potrivit căreia poliția și organele abilitate care trebuie să sancționeze discursul sexist trec cu vederea acest fenomen. Șefa ALDE spune că, deși a sesizat poliția în repetate rânduri în privința mesajelor ofensatoare care i-au fost aduse în spațiul public, oamenii legii tergiversează aceste dosare.

Președinta ALDE a comunicat, într-o conferință de presă la IPN, că în repetate rânduri a fost ținta mesajelor sexiste, ofensatoare și discriminatorii din partea politicienilor din Republica Moldova. Deși a sesizat poliția pe aceste cazuri, niciun dosar nu a avut finalitate, fapt ce descurajează și alte femei să-și caute dreptatea.

„La noi zilnic femeile suferă ca rezultat al acestor mesaje urâte și denigratoare. Uneori femeia este pusă în situația că trebuie să înghită astfel de situații. Și vă spun de ce. Pentru că avem istorii puține când bărbații care și-au permis astfel de apucături să poarte responsabilitate. De exemplu, eu. În istoria mea cu lupta cu Șor m-am adresat la poliție pentru faptul că un politician m-a denigrat în spațiul public. Nu s-a întâmplat nimic, dosarul se prăfuiește la poliție. Am avut o istorie tristă cu Zinaida Popa, care are bani să-și plătească transmisiunile live, să-și angajeze avocați pentru a-și apăra interesele, dar Zinaida Popa exact așa m-a înjosit pe mine. Din păcate, nici până în prezent poliția nu a făcut nimic. Nu am primit răspuns. Mi se spune că n-o pot găsi pe Zina Popa, mi se spune că nu-l pot găsi pe Dragoș Galbur, pe Igor Munteanu sau pe altcineva. Atunci când noi, femeile, ne adresăm după dreptate instituțiilor statului, ele nu fac absolut nimic. Ni se spune să așteptăm decizia Consiliului pentru Egalitate. Dar avem istorie tristă cu Renato Usatîi, care exact ca și alți așa-ziși politicieni m-a denigrat în spațiul public. Și Consiliul pentru Egalitate a decis ca Renato Usaîi să-și ceară scuze publice. Credeți că și-a cerut scuze? Nu și-a cerut”, a spus Arina Spătaru.

Arina Spătaru a făcut apel către toate femeile din Republica Moldova, care sunt victimele discursului sexist, să-și facă publică experiența, astfel încât retorica ofensatoare la adresa femeilor să fie sancționată. Președinta ALDE face apel la femeile cărora le este frică sa raporteze acte de hărțuire sexuală sau verbală să-i comunice ei poveștile lor de viață.

„Fac apel către toate femeile la solidaritate feminină. Cel puțin să distribuiți acest mesaj. Pentru că noi, cei din opoziție, nu mai avem acces la televiziunea națională, la televiziunile plătite din banii poporului european, american. Dar mai avem o salvare – rețelele de socializare. Mă adresez tuturor femeilor. Stimate doamne, scrieți-mi pe poșta electronică sau telefonați-mă la numărul: 069232190 și povestiți-mi istoriile voastre. Aceste comportamente trebuie oprite. Cu ajutorul instituțiilor de stat, dar și cu ajutorul nostru, al tuturor femeilor care sunt gata să vorbească public despre astfel de acțiuni. Vă promit că voi fi scutul vostru de apărare”, a mai spus președinta ALDE Moldova.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.