logo

Arina Spătaru Anunță Revenirea în Politica Națională și Mutarea la Chișinău. Politiciana cheamă cetățenii să-și recapete vocea și să-și ceară țara înapoi


https://www.ipn.md/ro/arina-spataru-anunta-revenirea-in-politica-nationala-si-mutarea-7542_1098405.html

Arina Spătaru Anunță Revenirea în Politica Națională și Mutarea la Chișinău. Politiciana cheamă cetățenii să-și recapete vocea și să-și ceară țara înapoi

Bălți, Moldova - [24.07.2023] Arina Spătaru, femeie de afaceri, activistă civică și fost deputat PPDA  a făcut un anunț politic semnificativ în cadrul unei conferințe de presă desfășurată astăzi în orașul său natal, Bălți. Subliniind prezența ei ca persoană fizică în fața camerelor, aceasta a dezvăluit hotărârea ei de a reveni în arena politică și de a se muta în capitala Chișinău, cu angajamentul ferm de a se implica activ la nivel național.

Video integral poate fi accesat aici:
https://www.privesc.eu/Arhiva/103343/Briefing-de-presa-cu-tema--Arina-Spataru-revine-in-politica și textul integral al declarației este publicat la sfârșitul comunicatului de presă.

“Voi petrece fiecare zi în satele și orașele noastre de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, să ajut oamenii noștri să își recapete vocea și își ceară țara înapoi.” a declarat Arina Spătaru în cadrul discursului din centrul orașului Bălți.

“Sunt onorată de propunerile de a conduce o o echipă, o forță politică proaspătă și capabilă de schimbările care sunt necesare în societate. Această forță politică își va coordona și consolida acțiunile inclusiv cu suportul partenerilor politici externi din Uniunea Europeană. Vom reveni în termen foarte scurt cu o echipă completă, cu un plan clar și asumat și mai ales cu o rază de speranță, pentru noi toți. Eu asta pot să v-o promit!”,  a detaliat ea.

Motivul revenirii în politică este degradarea socială, economică și morală la care a fost supusă Moldova sub actuala guvernare și necesitatea urgentă a unei forțe politice proaspete care să ofere un parcurs european autentic cetățenilor Republicii Moldova.


“Eu înțeleg foarte bine - la fel cum trebuia curaj să spui că regimul lui Plahotniuc e rău și corupt, tot asa, trebuie curaj și astăzi să spui că actuala guvernare PAS e incompetentă, arogantă și cel mai probabil, coruptă.   E primul semn de normalitate și de eliberare când spunem ferm lucrurilor de nume”, a accentuat Arina Spataru.

Discursul său elocvent a rezonat cu sinceritate și hotărâre, conturând o viziune pentru o Moldovă transformată, în care fiecare cetățean își găsește vocea și își asumă responsabilitatea pentru direcția pe care o urmează țara.

După ce a jucat un rol important în mișcarea politică care a dus la prăbușirea regimului lui Plahotniuc, Arina Spătaru s-a retras din centrul scenei politice și s-a întors la rădăcinile sale din Bălți, dedicându-se inițiativelor filantropice și sprijinind antreprenoriatul local. Cu toate acestea, provocările actuale cu care se confruntă țara au determinat-o să acționeze și să se implice din nou în sfera politică.


“Răul mai mic lăsat la Chișinău a devenit între timp răul cel mare și sărăcia și deznădejdea generată de actuala guvernare s-a întins peste tot în republică și m-au ajuns  din urmă până în bătătura casei.

Eu, Arina Spătaru vreau, în primul rând să-mi cer iertare față de cetățenii pe care i-am convins că Moldova cu actuala conducere  va fi o Moldova mai prosperă, mai sigură și mai democratică. Este deja evident pentru toată lumea că nu este nici pe departe așa. Ba chiar mai mult. Lucrurile sunt grave și se agravează pe zi ce trece.”


Anunțul său politic s-a adresat cetățenilor moldoveni, indiferent de orientarea lor politică, ea îndemnându-i să depășească temerile și să participe activ la recâștigarea destinului țării lor. Doamna Spătaru a subliniat puternic faptul că moldovenii dețin cheia propriului lor viitor și că doar printr-un efort colectiv poate fi construit un viitor mai bun.

“Până atunci, vă îndemn pe toți, simpatizanți, ori nu, cetățeni simpli, lideri și chiar membri din PAS de bună credință: ridicați-vă oameni și spuneți lucrurilor pe nume. Cereți-vă țara înapoi și nu uitați că voi, cetățenii toți sunteți stăpâni în țara asta!” a concluzionat Arina Spătaru.


*******************************************

Text declarație integrală

Bună ziua și bine ați venit!

Vreau să mulțumesc jurnaliștilor prezenți astăzi aici, precum și celor  care ne urmăresc online.

Simplu, scurt și cuprinzător: Revin în politica de la Chișinău, mă mut în capitală și mă implic plenar în politica  la nivel național. Voi petrece fiecare zi în satele și orașele noastre de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, să ajut oamenii noștri să își recapete vocea și își ceară țara înapoi.

Înainte sa fac pașii următori, am o datorie morală față de oamenii care au avut încredere în mine, este o datorie personală și nu mă voi ascunde în spatele unui partid, a unei guvernări sau a unei situații politice complicate. Cei mai mulți din acești oameni, sunt, natural chiar la mine acasă, la Bălți și în alte localități de la nordul republicii. Oamenii aceștia, dragi mie, prin încrederea lor au făcut din mine politician și prin votul lor inclusiv au făcut posibile schimbările politice din ultimii ani.

Eu, Arina Spătaru vreau, în primul rând să-mi cer iertare față de cetățenii pe care i-am convins că Moldova cu actuala conducere  va fi o Moldova mai prosperă, mai sigură și mai democratică.

Este deja evident pentru toată lumea că nu este nici pe departe așa. Ba chiar mai mult. Lucrurile sunt grave și se agravează pe zi ce trece.

După cum știți am intrat in politica cu Platforma DA in 2015, tot de la Balti, in apogeul regimului lui Plahotniuc. Odata cu înfrângerea acestui regim, m-am retras, pas cu pas, înapoi la Balți, lăsând scena politica centrală celor care le face mai mare plăcere sa se lupte pentru funcții și beneficii.

Eram cel puțin parțial mulțumită. Moldova fără Plahotniuc era o realizare istorică. Procesul de dezoligrahizare începuse, iar ulterior, forțele pro europene au caștigat si presedinția și majoritatea parlamentară și guvernarea.

Am găsit timp  să mă dedic familiei, antreprenoriatului și activităților caritabile care îmi sunt cel mai aproape de suflet. Am ajutat, în măsura posibilităților pe cei de aproape, aici în comunitate, aici, acasă, la Bălți.

Dar răul mai mic lăsat la Chișinău a devenit între timp răul cel mare și sărăcia și deznădejdea generată de actuala guvernare s-a întins peste tot în republică și m-au ajuns  din urmă până în bătătura casei.

Nu spun asta cu ușurință. Personal, în ultimele săptămâni am vorbit cu zeci de cetățeni, la Chișinău și în multe orașe și sate din Republica Moldova.

Atâtea speranțe pierdute, atâția oameni dezamăgiți eu nu am mai văzut in Moldova din 2015. Moldovenii își pierd încrederea în Moldova. Moldovenii își pierd speranța în Moldoveni.

Și să răspund anticipat la întrebarea tare des auzită din gura actualilor guvernanți:

NU, nu a fost mai bine sub regimului lui Plahotniuc. Și, da, sunt conștientă că războiul nedrept pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ne afectează pe toți.

Dar dați-mi voie sa întreb:

Chiar atât de jos am ajuns încât, la criticile aduse guvernării, singura comparație mai rea sa fie Plahotniuc?

Chiar așa de jos am ajuns încât să speriem oamenii cu bombele lui Putin când ne întreabă cu ce să-și hrănească copiii?

În economie e jale, afacerile mici se închid sub povara datoriilor și taxelor iar rechinii mari înghit sectoare întregi. Noi oligarhi se nasc sub nasul actualei guvernări și ei tac - fie din prostie, fie din complicitate, fie din frică. Dar bine că au curaj să se răfuiască cu băbuțele care vând pătrunjel, cu florăresele și cu bătrânii care-și vând vechiturile pe la colțuri.

În satele noastre e dezastru. Fermierii își pierd pământurile pe care lucrează sub povara datoriilor iar ei inaugurează cu fast așa numitele sate europene. Se laudă că pun termopane și becuri led la primării dar uită să spună că  casele în sate sunt pustii pentru că țăranii noștri își iau lumea în cap de sărăcie.

În sfera socială e dezastru. Moldova este în sfârșit lider european la ceva - lider la inflație și la prețul la gaz.  Nivelul sărăciei - recunoscut chiar statistica actualei guvernări - atinge noi recorduri la fiecare nou raport.

Dar și fără statistici,  e de ajuns să vezi piețele de vechituri pline de bătrâni săraci care-și vând ultimele amintiri ale tinereții pe câțiva lei, pentru încă o zi în care să-și permită o bucată de pâine. E de ajuns să vezi cum niște fetițe sunt în stare să se dezbrace pentru câteva sute de lei în fața unor mizerabili pe care societatea noastră bolnavă îi numește influenceri.

Ce-am ajuns noi ca țară, oameni buni?

Fenomenul infracțional a scăpat de sub control. De la cazuri sonore precum cel de la aeroportul din Chisinau și până la violuri, tâlhării și alte violențe care au loc, atât pe străzile cu aer european ale Chișinăului dar și în satele și orașele noastre din raioane.

De ce ? Pentru că infractorii, mici și mari, nu mai au teamă de lege, pentru că ei văd că legea se aplică selectiv și anemic.

Selectiv pentru că se trimit sute de polițiști să sperie fermierii care vin să protesteze în capitală în vreme ce în raioane un singur polițist trebuie să protejeze cetățenii din câte trei sau patru sate.

Anemic pentru că polițiștii sunt plătiți prost, nu sunt dotați cu echipamentul necesar și sunt forțați să facă lucrul a 3 sau 4 oameni.

Această guvernare slabă și răutăcioasă și îmi asum acest termen - a ales să se răfuiască cu cei săraci și fără putere, în vreme ce infractorii notorii, se plimbă liber în Moldova sau pe străzile capitalelor europene.

Nu mai devreme de săptămâna trecută, Marina Tauber a fost, iar, eliberată din izolator. Pescuit sportiv se numește asta.

Marea realizare cu care se laudă repetat actuala guvernare - că, zic ei, au fugit marii interlopi din Republica Moldova.

Domnilor guvernanți - marii infractori nu au fugit, au plecat în vacanță și așteaptă momentul să revină atunci când justiția, va eșua, a câta oară, sa facă dreptate.

Noi în 2015 am ridicat țara pentru Moldova devenise țara jafurilor bancare și spălărilor de bani. În vara anului 2023 noi descoperim Moldova înapoi în topul țărilor prin care se spală banii negri ai infractorilor din regiune.

Și nici măcar nu aflăm asta de la autoritățile pe care le plătim din banii noștri, dar aflăm de la băncile partenerilor de dezvoltare.

Asta e povestea de succes a actualei guvernări?

Și culmea aroganței după două remanieri, descoperim că de fapt au făcut rotație de cadre.

Vedem cum Andrei Spânu, autorul celui mai stupid contract semnat de către statul Republica Moldova, contractul de livrare a gazului cu Gazprom,  este premiat cu un nou fotoliu de ministru.

Noi moldovenii suntem iertători de felul nostru. Neam bun de creștini.

Noi am iertat primele greșeli pentru că vin să guverneze după Plahotniuc si Dodon.

A fost pandemia și lumea le-a iertat alte greșeli, alte achiziții dubioase, alte politici mioape. Apoi a venit războiul peste țara vecină și noi am iertat iarăși tot și am strâns rândurile.

Dar știți iertarea cere și puțină smerenie, iertarea cere și asumarea greșelilor. Din păcate noi vedem contrariul.

Cu fiecare greșeală iertată ei se cred mai buni și mai puternici, mai frumoși și mai deștepți. Și devin mai aroganți și mai rupți de realitate. Devin mai periculoși pentru cetățeni.

Nu voi intra acum în detalii mai multe. Pentru pe fiecare domeniu sunt experți, sunt oameni cu decenii de experiență. Împreună cu aceștia, vom documenta situația la zi și vom reveni cu cifre, analize clare și, desigur, soluții.

Această întâlnire de astăzi nu este despre dosarul guvernării PAS ci este despre noi dragi prieteni.

E despre mine ca om și despre voi, care mă ascultați, ca oameni. Ce facem?

Plecăm și noi în lumea largă?

Lăsăm mâinile în jos și acceptăm alți stăpâni la noi acasă, care-și fac interesele sub nasul nostru și ne dau indicații când se poate de vorbit și când nu? Să aplaudăm la comandă și să nu punem întrebări?

Sau ... Așteptăm până toți oamenii de bine care au mai rămas se vor îngrețoșa total de politică și vor ieși la vot numai bursierii lui Șor și ai lui Dodon?

Să ne rânjească în nas de la guvernare, cum fac acum prin studiouri și prin live-uri pe facebook?

Eu înțeleg foarte bine - la fel cum trebuia curaj să spui că regimul lui Plahotniuc e rău și corupt, tot asa, trebuie curaj și astăzi să spui că actuala guvernare PAS e incompetentă, arogantă și cel mai probabil, coruptă. 

E primul semn de normalitate și de eliberare când spunem ferm lucrurilor de nume!

Cu sinceritate și smerenie vă spun - și mie mi-e frică. Știu că se vor porni mașinării de aruncat zoaie, că vor căuta pe conturi și vor iscodi prin relații de familie.

Dar curajul nostru în ultimă instanță tot din frică ni-l găsim. Dintr-o frică mai mare.

Frica de a pierde cu totul țara asta. Frica de ne pierde pe noi înșine, de a ne obișnui cu răul și cu nedreptatea. Frica de ajunge într-o bună zi să ne îndemnăm singuri copii să plece peste hotare.

Mai răbdăm sau ne mai ridicăm odată să punem înapoi Moldova pe albia dreptății și a adevărului, pe care am crezut ca în sfârșit s-a așezat cu câțiva ani în urmă?

Astăzi, așa cum am spus, răspund in nume personal.

Eu NU las mâinile în jos. Eu NU plec din Moldova. Dar plec de la Bălți la Chișinău și de acolo voi călători zilnic în toată Republica, voi vorbi cu oricine, oricând și voi face tot ce pot pentru a consolida o nouă forță politică pro europeană.

Discutăm deschis cu oricine și invit pe oricine se regăsește în acest mesaj să ni se alăture. Nu împărțim nici funcții și nici nu trecem oamenii prin filtre. Dar așa, curat omenește, hai să vedem cum scoatem țara din mlaștina asta cât mai avem ce salva.

Eu cred cu tărie că Moldova merită și are șansa la un viitor cu adevărat European, unde guvernarea înțelege că țara aparține poporului, NU partidului de la putere.

Și acum la nivel de detalii, cu subiect și predicat:

Pe parcursul a jumătate de an mai mulți politicieni m-au contactat, cu unii am avut discuții foarte constructive iar pe alții i-am denunțat autorităților competente.

Să fie clar - cu inima deschisă voi discuta cu oricine vine cu inima deschisă și cu bună credință. Dar orice tentativă de corupere va fi sancționată conform legii. AVIZ amatorilor de cumpărat politicieni!

Am discutat cu mai mulți oameni, cu lideri locali și regionali din diferite partide, cu mai multe echipe, inclusiv cu Partidul Acțiunea Democratică. Sunt onorată de propunerile acestora de a conduce o o echipă, o forță politică proaspătă și capabilă de schimbările care sunt necesare în societate.

Această forță politică își va coordona și consolida acțiunile inclusiv cu suportul partenerilor politici externi din Uniunea Europeană.

Vom reveni în termen foarte scurt cu o echipă completă, cu un plan clar și asumat și mai ales cu o rază de speranță, pentru noi toți. Eu asta pot să v-o promit.

Până atunci, vă îndemn pe toți, simpatizanți, ori nu, cetățeni simpli, lideri și chiar membri din PAS de bună credință: ridicați-vă oameni și spuneți lucrurilor pe nume. Cereți-vă țara înapoi și nu uitați că voi, cetățenii toți sunteți stăpâni în țara asta!

Vă mulțumesc.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.