Opoziția extraparlamentară spune că dosarul îmbogățirii ilicite, inițiat pe numele mai multor foști parlamentari trezește mari bănuieli privind imparțialitatea procurorilor. Președintele interimar al Platformei DA spune că acțiunile oamenilor legii scot la iveală fenomenul justiției selective, atât de des întâlnit pe perioada fostelor guvernări. În același timp, reprezentanții PAS spun că dosarul ex-deputaților ar trebui analizat, inclusiv, prin prisma uzurpării puterii de stat. Potrivit guvernanților, fenomenul traseismului politic a avut loc pentru a-i asigura unui singur om controlul asupra tuturor instituțiilor țării, notează IPN.
Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că dosarul ex-deputaților care și-au părăsit fracțiunea parlamentară, aderând ulterior la altă entitate politică este unul care lasă lor de interpretări. Politicianul se întreabă de ce o astfel de atitudine din partea oamenilor legii nu se aplică și în cazul foștilor deputați liberal-democrați care s-au alăturat echipei PDM, asigurându-i o majoritate confortabilă în Parlament.
„Salut activitatea procurorilor, dar sunt unele întrebări care necesită răspuns. De ce doar comuniștii? PLDM-iștii au fost mai mulți și, după cum se vorbește, s-au vândut mult mai scump decât cei din PCRM. Problema e că unii transfugi PLDM ocupă și acum funcții importante în stat, respectiv procurorii ar trebui să bată în ușa lor primii, pentru că ei dețin funcții în stat. Este vorba despre o justiție selectivă, dacă i-ați luat pe cei care s-au vândut ca la piață, și ulterior au uzurpat puterea în stat, de ce nu sunt trași la răspundere și ceilalți, care la fel, au participat la acele acțiuni”, a spus Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Deputatul PAS, Lilian Carp spune că presupusa mituire a deputaților PCRM pentru a se alătura echipei PDM, a avut loc cu scopul de a uzurpa puterea în stat, iar cei vizați ar trebui sancționați, inclusiv, prin prisma acestei infracțiuni.
„Acest dosar, pornit pe îmbogățire ilicită nu este unul care ar cuprinde toată complexitatea acestei probleme. Pentru că nu a avut loc o cumpărare pentru un anumit tip de servicii, a fost o cumpărare a unor deputați care ulterior au permis unui individ să uzurpeze puterea în stat. Finalitatea logică a acestui dosar este uzurparea puterii în stat. Vom cere procuraturii să privească în ansamblu această problemă și să-i atragă la răspundere nu doar pe cei arestați, dar pe toți cei care au plecat. Trebuie să pornim de la premisa că poate nu toți au plecat cumpărați, unii poate au plecat din frică, unii din convingere, dar marea majoritate a plecat pentru bani”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.
La data de 4 februarie, 5 foști deputați, învinuiți de îmbogățire ilicită, au fost plasați în arest. Este vorba despre Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Sergiu Sîrbu au fost arestați pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov – pentru 20 de zile.