Complexul Arena Chișinău, care urma să fie dat în exploatare încă în octombrie 2019, este la etapa de finalizare. Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii precizează că partenerul privat este în proces de înlăturare a neconformităților depistate de comisia de recepție. Pentru deschiderea complexului, e nevoie ca statul să asigure conectarea acestuia la căile de acces. Informațiile au fost prezentate în cadrul unor audieri parlamentare, organizate pe 12 martie, transmite IPN.
Mihail Lupașcu, secretar de stat la MEI, a declarat că, în octombrie 2020, a fost adresat un demers ce ține de finalizarea și darea în exploatare a Arenei Chișinău. MEI a elaborat proiectul de hotărâre pentru declararea utilității publice a lucrărilor de construcție și amenajarea căilor de acces la complex. Însă, în avizul Centrului Național Anticorupție se menționa că promovarea proiectului creează un precedent periculos și va avea consecințe nefavorabile asupra administrării legale a proprietății publice. Proiectul a fost trimis Cancelariei de Stat.
„După raportarea partenerului de implementare, finisarea este de 98%. Comisia de recepție, la terminarea lucrărilor, a avut patru ședințe. Acum, partenerul privat înlătură neconformitățile, și anume ceea ce ține de scurgerile de la acoperiș, repararea bazinului unde au loc scurgeri și schimbarea unui număr de geamuri”, a notat Mihail Lupașcu. Rețelele inginerești interioare, care se regăseau în contractul de parteneriat public-privat, au fost finalizate. Cele exterioare au fost finanțate printr-un acord adițional și, la fel, deja sunt finalizate.
În caz de neasigurare a căilor de acces, proiectul nu va putea fi dat în exploatare, chiar și după înlăturarea neconformităților depistate de comisia de recepție. Pentru construcția căilor de acces spre complexul sportiv sunt necesari 2,5 milioane de euro. Secretarul de stat a menționat că achitările care urmează a fi efectuate sunt deja eliberate din bugetul de stat.
Proiectul „Arena Chișinău” a fost lansat de Partidul Democrat în luna martie 2018. Arena multifuncțională, cu o capacitate de 5000 de locuri, urma să fie dată în exploatare în luna octombrie a anului 2019. Ulterior, autoritățile au anunțat că Arena va fi dată în exploatare în perioada aprilie-mai 2020, lucru care nu s-a întâmplat.
La începutul lunii octombrie 2019, Procuratura Anticorupție anunța că desfășoară cercetări pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei în extravilanul comunei Stăuceni din municipiul Chișinău. Ulterior, deputatul Alexandru Slusari a publicat o notă informativă a Procuraturii Anticorupție în care se menționa că ilegalitățile au fost puse la cale încă în 2017 de către un grup de politicieni, funcționari și persoane fizice. Întâi de toate, oamenii legii au constatat un preț exagerat al proiectului, acesta fiind stabilit fără o estimare economico-financiară. În afară de cele 10 hectare pe care este construită Arena, suspecții au mai sustras din circuitul agricol încă aproape 60 de hectare de teren din comuna Stăuceni, care au fost gajate companiei de construcție turcești cu dreptul re-gajării către alți creditori.