logo

Arcadie Barbăroşie: Situaţia de azi din Parlament putea fi evitată


https://www.ipn.md/ro/arcadie-barbarosie-situatia-de-azi-din-parlament-putea-fi-evitata-7978_1018323.html

Inflexibilitatea celor care au participat la negocieri a dus la situaţia în care Guvernul nu a putut fi învestit, iar situaţia putea fi evitată. De această părere este directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, contactat de IPN.

Analistul a enumerat şi câteva posibile scenarii pe care le vor întreprinde partidele în tentativa a doua de învestire a Guvernului.„Partidele ar putea merge pe varianta unei coaliţii minoritare, cu un alt prim-ministru, însă aceasta ar scinda Partidul Liberal Democrat sau, cel puţin, aşa am înţeles eu din declaraţia lui Iurie Leancă. S-ar putea merge pe alianţa majoritară cu PL, portiţa este deschisă pentru că domnul Ghimpu a venit cu iniţiativa de a renegocia acordul de coaliţie, sau există posibilitatea unei coaliţii între PCRM-PDM-PLDM, în cazul în care PCRM îşi va declara intenţia de a susţine parcursul european al Republicii Moldova”, a spus Arcadie Barbăroşie.

Un scenariu în care ar fi creată o coaliţie majoritară cu comuniştii, în opinia lui Barbăroşie, ar însemna participarea comuniştilor la guvernare, probabil prin funcţii ministeriale, ceea ce ar putea duce iarăşi la o scindare a PLDM.

Întrebat despre faptul cum crede că vor depăşi partidele pro-europene subiectele sensibile în negocieri, cele care ţin de procurorul general şi partajarea portofoliilor ministeriale, Arcadie Barbăroşie a spus că ar vrea să vadă mai întâi ce o să ceară PL, pentru că anume Mihai Ghimpu s-a arătat deschis să revină la negocieri. Cât priveşte aducerea unui procuror din afară, cum solicită liberalii, analistul susţine este o chestie foarte şubredă, atât timp cât avem un procuror general al cărui mandat nu a expirat.

„Nu văd ca pe o soluţie bună demiterea procurorului general şi invitarea unui procuror din exterior. Nu asta este soluţia. Nu există voinţă politică şi niciun procuror nu va soluţiona problemele cât timp nu vor fi toate instituţiile funcţionale, cred că este un populism din partea domnului Ghimpu”, a spus Arcadie Barbăroşie.

Acesta a adăugat că Republica Moldova are nevoie de consultanţa UE pentru a implementa reforma justiţiei şi nu este important cine va face schimbările, ci cine va dori să le facă.