logo

Arcadie Barbăroşie: Mitropolitul nu trebuia să vină cu discursul în Parlament


https://www.ipn.md/ro/arcadie-barbarosie-mitropolitul-nu-trebuia-sa-vina-cu-discursul-in-parlament-7978_1019515.html

Mitropolitul Moldovei şi al Chişinăului Vladimir, prin discursul său cu ocazia sărbătorii de Paşti, rostit joi în şedinţa Parlamentului, a răpit doar timpul deputaţilor. De această părerea este directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, care a comentat situaţia în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivi lui Barbăroşie, discursul Mitropolitului n-a fost unul politic sau de importanţă pentru societate. „Nu înţeleg de ce Mitropolitul a trebuit să ţină acest discurs de la tribuna Parlamentului, în condiţiile când Constituţia prevede separarea bisericii de stat. Şeful bisericii ortodoxe din Moldova a răpit timpul deputaţilor. În acest timp ei puteau să facă lucruri utile, de exemplu, să discute proiectul Legii bugetului. O altă întrebare este de ce se oferă prioritate doar unui cult, celui ortodox, în condiţiile când legea prevede că toate sunt egale?”, a spus Barbăroşie.

Directorul IPP a declarat că în Republica Moldova se atestă promovarea cultului ortodox în instituţiile statului. „Simboluri ale cultului ortodox le putem găsi în diferite instituţii ale statului, în şcoli. Consider acest lucru inadmisibil. De ce apar simbolurile doar ale unui singur cult ortodox? Nu este în acest caz vorba de discriminare a reprezentanţilor altor culte? Nu este normal ca în şcoli şi instituţii ale statului să existe simbolistică religioasă”, a spus Barbăroşie.

Directorul IPP este de părerea că politicienii din Moldova folosesc biserica pentru a-şi atinge anumite scopuri. „Într-o societate ca a noastră biserică a fost şi continuă să fie folosită de către elitele politice pentru a-şi atinge scopul, iar biserica, la rândul ei, foloseşte această situaţie în interesele proprii”, a opinat Barbăroşie.