logo

Aproximativ 40 de mii de persoane sunt infectate cu hepatite virale cronice


https://www.ipn.md/ro/aproximativ-40-de-mii-de-persoane-sunt-infectate-cu-hepatite-7967_1021654.html

În Republica Moldova, sunt înregistrate aproximativ 40 de mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice, circa 2 mii de cazuri noi fiind înregistrate pe parcursul anului 2014. În peste 70% din totalul cazurilor hepatita este de tip A, transmite IPN cu referire la statisticile făcute publice de Ministerul Sănătăţii în preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei.

Deseori, hepatitele virale nu se manifestă prin simptome clare sau decurg într-o formă ascunsă. În alte cazuri, bolnavii acuză oboseală, anxietate, senzaţie de greutate şi dureri în abdomen în partea dreaptă, pierderea poftei de mâncare, îngălbenirea pielii, greaţă şi voma, dureri musculare difuze, prurit.

În funcţie de căile posibile de transmitere a infecţiei, predomină cea sexuală. Cele mai multe cazuri de HVB şi HVC acute în anul 2014 au fost înregistrate în rândul persoanelor adulte. Iar cazurile de HVA se înregistrează preponderent la copiii de vârstă preşcolară sau la cei din clasele primare, rar se atestă la adolescenţi şi mai rar la persoanele adulte.

În ultima perioada se atestă o creştere a incidenţei prin hepatita virală A. În 2014, procesul epidemic prin HVA a fost mai intens în raioanele Străşeni, Ungheni, Călăraşi etc. Virusul se elimină prin masele fecale şi este rezistent la factorii de mediu, ceea ce determină transmiterea prin mâinile murdare, produsele alimentare, apa potabilă şi cea din bazinele acvatice, utilajul de uz casnic, muştele sinantrope etc.

Hepatitele virale B, C, D pot fi prevenite prin reducerea riscului transmiterii sexuale, prin  imunizarea împotriva hepatitei B, sterilitatea instrumentelor în timpul manipulaţiilor medicale, dar şi vigilenţă în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piersingului. Hepatita virală A poate fi prevenită prin respectarea igienei personale: spălarea mâinilor înainte de luarea mesei şi după folosirea WC-ului. La fel este vorba despre consumul de apă din surse sigure,  spălarea şi dezinfectarea jucăriilor, curăţarea şi dezinfectarea fântânilor.

Pentru virusul hepatitei virale B există un vaccin precalificat de OMS, cu o rată înaltă de protecţie. Potrivit specialiştilor, vaccinarea cât mai timpurie, oferă posibilitatea persoanelor de a nu se îmbolnăvi. În Republica Moldova imunizarea contra HVB este inclusă în calendarul naţional de vaccinări şi este gratuită atât pentru copii, cât şi pentru adulţii din populaţia cu risc sporit.

Pe 28 iulie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei cu sloganul: „Opreşte hepatita: aceasta depinde de tine”, un eveniment anual la nivel global care focalizează asupra factorilor de risc şi are drept scop prevenţia şi controlul hepatitelor virale.