logo

Aproape 500 de minori au plecat de acasă în primele nouă luni


https://www.ipn.md/ro/aproape-500-de-minori-au-plecat-de-acasa-in-primele-noua-luni-7967_1038017.html

În primele nouă luni ale anului curent, 471 de copii (262 de fete și 209 băieți) au abandonat domiciliul și alte forme de plasament. În 222 de cazuri de abandon, copiii aveau vârsta între 14 și 15 ani.

Contactată de IPN, șefa Centrului psiho-socio-pedagogic din Chișinău, Svetlana Gorea, spune că principalele motive pentru care adolescenții recurg la acest gest sunt relațiile ostile cu părinții, dar și sărăcia. Odată ce ajung în stradă, văd că pot să câștige bani mult mai ușor. Unii pleacă de acasă la îndemnul prietenilor, alții încearcă în acest fel să scape de violența din familie.

Întrebată ce influențează proporția de gen a tinerilor care își abandonează familiile,  Svetlana Gorea a explicat un număr mai mare al fetelor fugare prin faptul că li s-a schimbat profilul psihologic. Fetele sunt mai instabile din punct de vedere emoțional, dar, în același timp, sunt mai puternice, iau decizii radicale. Specialiștii de peste hotare cred că și emanciparea femeii are un rol.

Svetlana Gorea spune că societatea trebuie să se implice mai activ în combaterea fenomenului. „Să nu motiveze. De exemplu, blocurile în care se refugiază acești copii să fie închise, să nu mai existe acces acolo.  La fel, să fie create centre de triere, cu programe speciale, terapii specifice cognitiv-comportamentale”, a spus Centrului psiho-socio-pedagogic. De asemenea, un rol foarte important îl are familia, care ar trebui să educe copii de mici, cu accent pe studii, nu pe partea materială.

Inspectoratul General de Poliție le recomandă părinților, reprezentanților legali și tutorilor,  în caz de abandon al domiciliului de către copil, să contacteze în mod prioritar rudele apropiate şi prietenii copilului, pentru că, de obicei, acolo sunt primele locuri unde se refugiază. Dacă copilul nu este găsit, să alerteze Poliţia.