Apoximativ 38 de mii de români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, desfășurate duminică, 26 mai. Așa arată datele datele Biroului Electoral Central al României, la ora 21.00, după închiderea secțiilor de votare, transmite IPN.
În Republica Moldova la alegerile europarlamentare au fost deschise în total 36 de secții. Chiar și așa, la unele secții de votare s-au format cozi, iar la închiderea acestora mulți dintre alegători nu au reușit să-și exercite dreptul la vot. În discursul său de după închiderea secțiilor de votare, președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat cu referie la acest aspect, că nu peste tot lucrurile au mers bine. „Am văzut cu toții cozile interminabile la multe secții de votare, mai ales în diasporă. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte multă, ca să ajungă să-și exprime votul pentru România europeană”, a declarat președintele României.
Cei mai mulți români din Republica Moldova, peste 2000 de alegători, au ales să-și exercite dreptul la vot la secția 246 de la Consulatul României. Prezență mare la vot s-a înregistrat și la secțiiile 258 din Ialoveni și 256 din Durlești, unde au votat peste 1500 de personae. Cei mai mulți, circa 16 mii de votanți, au mers la cele 12 secții de vot deschise în Chișinău.
Cea mai slabă prezență la vot s-a înregistrat la Carabetovca – 196 de oameni, Giurgiulești – 312 alegători și Florești unde au votat 452 de persoane.
Cei mai mulți au votat persoanele cu vârsta de 45-64 de ani, cel mai puțin – tinerii de 18-24 de ani. Peste 19 mii de votanți au fost bărbați.
Alegătorii din Republica Moldova au fost printre cei mai activi participanți la alegeri, alături de românii din Italia, Spania, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Potrivit datelor exit poll-uriilor din România, la ora 23.00, în urma alegerilor Partidul Național Liberal (PNL) a acumulat 25,7%, Partidul Social Democrat (PSD) – 25,7%, pentru Alianța 2020 USR-Plus au votat 23,9% din alegători, pentru Partidul Pro România – 5,7%, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a acumulat 4,7%, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – 5,4% și Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 5,2%.
Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Concomitent a avut loc și un referendum naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiţie.