Aproape 10 la sută dintre copii sunt bătuţi, sau cunosc cazuri de violenţă în rândul copiilor
https://www.ipn.md/ro/aproape-10-la-suta-dintre-copii-sunt-batuti-sau-cunosc-7967_979001.html
Copii din 13 raioane ale Republicii Moldova au elaborat un chestionar privind respectarea drepturilor copiilor. Tot ei l-au aplicat în rândul colegilor săi de şcoală. Au fost intervievaţi 1215 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani. Aproape 10 la sută dintre aceştia au semnalat încălcarea dreptului la protecţie împotriva violenţei, transmite Info-Prim Neo.
Autorii chestionarului au declarat joi, 19 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că una dintre dificultăţile în procesul de aplicare a sondajului de opinie în rândul copiilor a fost frica acestora de a nu li se reproşa sinceritatea, sau chiar de a nu fi pedepsiţi. Deşi respondenţilor li s-a promis anonimatul, autorii chestionarului nu exclud că realitatea privind respectarea drepturilor copiilor ar putea fi mai rea decât cea rezultată din anchetă.
În opinia copiilor, cele mai încălcate drepturi sunt dreptul la timpul liber (37 la sută), dreptul la opinie (36,6 la sută), dreptul la educaţie (13 la sută), dreptul la familie (9,6 la sută) şi dreptul la protecţie împotriva violenţei (9,5 la sută). Copiii de până la 14 ani vor mai mult timp liber, adolescenţii vor mai multă liberate în formarea opiniilor.
Există şi o diferenţă între răspunsurile copiilor de până la 14 ani şi cele ale adolescenţilor în privinţa frecvenţei nerespectării drepturilor lor. Adolescenţii atestă mai multe cazuri de încălcare. Autorii chestionarului consideră că acest fenomen este explicat de faptul că până la 14 ani, copiii sunt mai mult controlaţi şi manipulaţi de părinţi, influenţa acestora fiind mai mare decât asupra copiilor cu vârste de peste 14 ani.
Potrivit statisticilor înregistrate de autorii chestionarului, copiilor de la sate li se încalcă mai des dreptul la timpul liber. Ei sunt mai des implicaţi în munci agricole şi treburi casnice.
Tinerii cercetători au fost instruiţi de specialiştii Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului. Preşedintele instituţiei, Cezar Gavriliuc, a declarat că recomandările pe care le vor formula copiii, în urma studiului, vor fi transmise autorităţilor locale şi centrale. Potrivit lui Gavriliuc, implicarea copiilor în evaluarea situaţiei privind respectarea drepturilor copilului, precum şi participarea acestora la o conferinţă de presă, este o practică nouă nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru toată Europa de Sud-Est.
Unul dintre autorii chestionarului, Igor Lai, în vârstă de 15 ani, a spus că fetele sunt mai bine informate despre drepturile pe care le au. El motivează acest fapt prin aceea că fetele au o reuşită şcolară şi un comportament mai bun, drept urmare învăţătorii le implică mai des în diferite proiecte de informare. Potrivit lui, mulţi copii confundă drepturile şi obligaţiile, deoarece sunt permanent avertizaţi că pentru a pretinde drepturi, trebuie să-şi asume obligaţii.
La rândul său, Irina Guşan în vârstă de 17 ani, referindu-se la perceperea diferită a situaţiei respectării drepturilor de către fete şi băieţi se datorează şi faptului că băieţilor li se insuflă că este o ruşine pentru ei să ceară ajutor, de aceea ei sunt mult mai rar dispuşi să ateste încălcări ale drepturilor.
Întrebaţi ce drepturi le-au fost încălcate lor personal, copii prezenţi la conferinţă au ezitat să răspundă, iar Cezar Gavriliuc a explicat că unii dintre ei au fost persecutaţi de către directorii instituţiilor în care învaţă pentru articole publicate în presă privind cazuri de încălcare a drepturilor copiilor.