logo

Aprecieri contradictorii privind mărturiile lui Leancă şi Ioniţă în dosarul Filat


https://www.ipn.md/ro/aprecieri-contradictorii-privind-marturiile-lui-leanca-si-ionita-in-dosarul-fila-7965_1026573.html

La şedinţa de judecată de vineri, 8 aprilie, pe cazul ex-premierului Vlad Filat au fost audiaţi în calitate de martori ai acuzării, inclusiv, fostul prim-ministru Iurie Leancă şi ex-preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă. Procuroarea Adriana Beţişor a declarat că martorii audiaţi au confirmat obiectul învinuirii lui Vlad Filat. Pe de altă parte, apărarea acestuia spune că mărturiile nu au o valoare probantă suficientă, transmite IPN.

„S-a confirmat totalmente obiectul învinuirii lui Vladimir Filat, ca urmare a declaraţiilor acestor martori, îndeosebi influenţele pe care le-a avut faţă de aceste persoane care deţineau funcţii de demnitate publică, în perioada anului 2013, când a avut loc emisia suplimentară de acţiuni la Banca de Economii. Şi când nemijlocit, din partea inculpatului au fost făcute acele influenţe, fapt pentru care Şor a obţinut controlul faţă de acţiunile din cadrul Băncii de Economii, până într-un final, cu scopul, ca inculpatul, ulterior, să beneficieze din banii scoşi din BEM”, a menţionat Adriana Beţişor.

Totodată, avocatul Igor Popa a spus mărturiile depuse de martorii respectivi nu au o valoare probantă suficientă în vederea încadrării unei acţiuni ce i-ar putea fi incriminată lui Vlad Filat. „Vlad Filat şi-a expus de mai multe ori opinia sa public şi politic referitor la necesitatea anumitor acţiuni pentru redresarea sistemului financiar-bancar. De aceleaşi păreri au fost şi domnul Leancă şi alţi factori de decizie. Dar acesta nu înseamnă că Vlad Filat a făcut careva indicaţii ilegale faţă de anumiţi factori de decizie”, a subliniat Igor Popa. Apărarea lui Vlad Filat consideră că, deocamdată, martorii audiaţi nu spun nimic nou şi nu reprezintă nicio utilitate pentru valoarea probantă a dosarului.

Avocatul a menţionat că săptămâna viitoare vor fi audiaţi ultimii martori ai acuzării şi speră, că din aceste considerente, şedinţele de judecată în dosarul fostului premier vor deveni publice. Igor Popa consideră că atunci nu va mai exista niciun risc, aşa cum invoca procurorii, ca martorii acuzării să fie influenţaţi sau intimidaţi,

După audieri, fostul premier Iurie Leancă a declarat presei că a informat instanţa de judecată despre acţiunile pe care le-a întreprins după ce a aflat că situaţia din sistemul financiar-bancar se agravează. Acesta a spus că din toamna anului 2014 a convocat şedinţe cu reprezentanţii mai multor instituţii, precum Banca Naţională, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie etc. „Tocmai şi discutam cum să diminuăm creşterea în continuare a găurii create deja, sancţionarea celor care au contribuit la crearea acestei fraude, doar că din păcate, situaţia nu a fost ameliorată, s-a înrăutăţit. Pe motivul acesta am şi cerut o investigaţie atunci când constatasem că situaţia ieşise de sub control”, a precizat Iurie Leancă.

De asemenea, ex-preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că în instanţa de judecată a comunicat informaţiile despre fraudele din sistemul bancar pe care le-a făcut publice anterior. Potrivit lui, acele informaţii i-au fost aduse în cadrul comisiei parlamentare pe care o conducea în perioada respectivă. „În calitate de preşedinte de comisie, am transmis către CNA şi procuratură mai multă informaţie făcută publică, legată de fraudarea BEM, legată de creditele neperformante”, a subliniat Veaceslav Ioniţă.

Următoarea şedinţă de judecată în cazul fostului premier Vlad Filat este programată pentru marţi, 12 aprilie, pentru ora 10.30.