logo

APOTA: Judecătorii care admit abuzuri trebuie să fie sancționați


https://www.ipn.md/ro/apota-judecatorii-care-admit-abuzuri-trebuie-sa-fie-sanctionati-7967_1093638.html

Judecătorii care comit abuzuri, pronunțând decizii care nu se bazează pe prevederi legale, trebuie să fie sancționați. Nesancționarea abuzurilor din justiție este cauza principală a eșecului reformei transporturilor. O spun reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto care s-au plâns în instanță pe pretinse abuzuri admise de Serviciul Fiscal de Stat. Instanța de fond și instanța de apel le-a dat câștig de cauză, însă Curtea Supremă de Justiție i-a dat dreptate FISC-ului.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că Legea cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător prevede că nerespectarea prevederilor și procedurilor legale duce la nulitatea actului de control și a sancțiunilor aplicate. De asemenea, există o hotărâre a Curții Constituționale din 2018 care prevede că o parte din amenzile fiscale trebuie să fie tratate ca învinuiri cu caracter penal.

După ce s-au plâns în instanță pe abuzurile FISC-ului, primele două instanțe le-au dat câștig de cauză. Nu și CSJ. „CSJ a adoptat decizia sa prin care a dat câștig de cauză Serviciului Fiscal de Stat și a legalizat toate abuzurile sale. Din motivarea deciziei CSJ practic înțelegem că ei au interpretat Legea nr. 131 în așa o manieră încât legea aceasta nu există.”, a declarat Oleg Alexa.

„Abuzurile din justiție, erorile săvârșite cu rea credință și cu neglijență gravă trebuie să fie sancționate. Am făcut referință la avizele Consiliului consultativ al judecătorilor europeni, am făcut referință la practica CEDO și a Curții Constituționale. Toate aceste referințe arătau doar un lucru – asemenea acțiuni și modul în care a fost judecat cazul nostru – nu trebuie să rămână fără sancțiuni”, a mai spus președintele Consiliului APOTA.

Potrivit lui, judecătoarea CSJ raportoare pe caz a emis mai multe hotărâri pentru care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Transportatorii s-au adresat Inspecției Judiciare pentru ca magistrata să fie trasă la răspundere disciplinară. Însă niciuna din cele 22 de acțiuni invocate nu a fost examinată.

„Poți să emiți o hotărâre ilegală, râzi în fața celui împotriva căruia ai făcut acest act de injustiție. Și toți cei din jur spun că așa e corect. Vedem că sistemul se apără unul pe altul. O mână se spală pe alta. Așa e acolo, o spun fără vreo ezitare, funcționează astfel la nivel înalt”, a menționat Oleg Alexa. A urmat o plângere în adresa președintelui țării împotriva Inspecției Judiciare, însă ea nu a ajuns la șefa statului, ci tot la Inspecția Judiciară, afirmă președintele Consiliului APOTA.

„Atât timp cât mecanismul răspunderii disciplinare nu va fi funcțional și nu va putea fi îndreptat împotriva celor mai mari din justiția moldovenească, toate celelalte aspecte care contribuie sau care formează reforma judiciară în principiu nu vor avea nici un sens”, spune Oleg Alexa.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.