„Provocările lui Dragoş” – astfel se numeşte aplicaţia interactivă lansată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC). Prin intermediul acesteia, copiii pot învăţa să recunoască diverse forme ale abuzului şi să afle cum se pot comporta în situaţii riscante pentru ei, transmite IPN.
CIDDC informează că totodată, jocul ajută copiii să identifice persoane de încredere la care ar putea să se adreseze atunci când sunt în pericol – părinte, educator, profesor, psiholog şcolar, asistent social, lucrător medical sau poliţist. Aplicaţia poate fi utilă şi pentru părinţi, şi pentru cadre didactice, în abordarea cu cei mici a subiectelor delicate. Aplicaţia „Provocările lui Dragoş” este destinată copiilor cu vârste între 7 şi 12 ani. Aceasta poate fi accesată gratuit pe site-ul CIDDC http://www.childrights.md/dragos/.
CIDDC menţionează că această aplicaţie vine ca o reacţie la multiplele cazuri de abuz asupra copiilor care se înregistrează în Moldova, unde violenţa încă mai este pe larg acceptată şi practicată. Experţii Centrului subliniază că violenţa este atât de răspândită, încât ea nu se percepe ca abuz, iar cei afectaţi nu pot să o recunoască şi să o raporteze.
Aplicaţia reprezintă un joc, iar atunci când accesează jocul, copilul devine ghidul lui Dragoş, personajul principal. Atât Dragoş, cât şi prietenii lui urmează să facă faţă diverselor provocări pe care le întâlnesc acasă, la şcoală sau la joacă. Situaţiile prin care trece Dragoş reflectă diverse tipuri de violenţă, cum ar fi hărţuirea, intimidarea, violenţa fizică, emoţională sau sexuală. Istoriile au fost inspirate din situaţii reale pe care le întâlnesc copiii în diverse medii şi care pot avea un impact negativ asupra sănătăţii fizice şi psihice a copilului. Cu toate că a fost gândită astfel ca cei mici să o poată manevra independent, CIDDC încurajează părinţii să le fie alături şi să intervină cu explicaţii suplimentare acolo unde este cazul.
Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul programului „Promovarea practicilor parentale pozitive de disciplinare a copiilor”, realizat de CIDDC, cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Reprezentanţei UNICEF în Moldova.