logo

Apelul comercianților din Piața de flori „Sofia” adresat municipalității


https://www.ipn.md/ro/apelul-comerciantilor-din-piata-de-flori-sofia-adresat-municipalitatii-7967_1091453.html

După ce au investit și au activat circa 25 de ani, comercianții din Piața de flori „Sofia” din sectorul Botanica din capitală spun că riscă să rămână fără locul de muncă. Majoritatea fiind pensionari sau având grad de dizabilitate, aceștia susțin că autoritățile vor să le evacueze gheretele cu orice preț și inventează tot felul de pretexte. În mod abuziv, Pretura sectorului Botanica recurge la demolarea gheretelor deși prescripția a fost contestată în instanța de judecată.

Într-o conferință de presă la IPN, Stela Chitoroga, comerciantă, a declarat că inițial au activat la intersecția străzilor Cuza Vodă și Independenței. Însă au fost evacuați de pe acea adresă, unde ulterior a venit un alt agent economic care a avut pile. Pretura le-a propus să se asocieze cu acel antreprenor, dar ei spun că „nu vor să slugărească la boieri, dar vor să-și continue activitatea independentr”.

„Fiindcă soția lui lucrează judecătoare la Curtea de Apel, iar soțul meu e acasă pensionar, are aproape 80 de ani. Și eu sunt pensionară. Dați-mi 15 mii de lei pensie și stau acasă, nu vă fac probleme la nimeni. Eu nu pot exista cu 2500 de lei. Cine o să-mi plătească apartamentul, ce să mănânc? Soțul meu are operație la inimă. Eu doar de 2500 (de lei) îi cumpăr medicamente. Vreți să ne scoateți, mergeți cu mașinile peste noi. Noi nu plecăm de acolo”, a spus comercianta.

O altă comerciantă, Magdalena Percic, a menționat că 25 de ani de când activează în piața de flori „Sofia”. Singuri și-au creat locuri de muncă, investind bani mulți în afacere. „Suntem aproape toți pensionari, invalizi. Unde să ne ducem? Dacă ne-ar da alte locuri de muncă, dar cine ne ia pe noi? Unde să plecăm? Peste hotare? Cu ce să trăim? Avem niște pensii mizere, iar acum suntem forțați să ne demoleze gheretele”, afirmă Magdalena Percic.

Încă un agent economic, Aurel Botea, spune că s-au adresat nu o dată autorităților și parcă erau înțeleși, însă s-a ajuns la demolare. Bărbatul povestește că inițial au activat în bază de patentă. Le-au interzis, deși erau împotrivă. S-au conformat și au deschis întreprinderi individuale pentru ca să activeze legal. Însă nici acum nu sunt lăsați în pace. Se invocă faptul că gheretele ar fi amplasate pe rețele. „Chiar dacă au fost cazuri de avarie, după cum am convenit cu furnizorul de apă și am stipulat în contract, din cont propriu am evacuat gheretele pe timpul reparațiilor. Nu au existat probleme”, a declarat Aurel Botea.

Potrivit lui, autoritățile vor cu orice preț să-i evacueze de acolo fiind găsite tot felul de motive. Dar oamenii muncesc, nu stau cu cerșitul. El i-a îndemnat pe funcționari și pe aleșii locali să-și schimbe atitudinea față de oamenii care i-au ales și le-au dat putere. „Întoarceți-vă cu fața la noi”, a apelat comerciantul.

Avocata comercianților, Oxana Eșanu, a declarat că autoritățile intenționează să evacueze gheretele din Piața de flori „Sofia” în pofida faptului că există un litigiu pe rol, în care pretura de sector este parte. În opinia sa, este vorba despre un comportament abuziv al autorităților publice locale. „Acești zece agenți economici sunt contribuabili care participă în bugetul statului și urmează și drepturile lor ca cetățeni și ca contribuabili să fie respectate. Este un abuz din partea autorităților. Consultați Secția juridică – atâta timp cât acel act, dispoziție, prescripție este contestat în instanța de judecată, este obiectul unui litigiu, dumneavoastră nu puteți să-l executați până nu s-a pronunțat instanța de judecată vizavi de legalitatea acestor acte”, a precizat avocata.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.