logo

Apel la transparentă în cadrul preselecţiei naţionale pentru Eurovision Junior


https://www.ipn.md/ro/apel-la-transparenta-in-cadrul-preselectiei-nationale-pentru-eurovision-junior-7967_1008120.html

Reprezentanţi ai societăţii civile, întruniţi în grupul de iniţiativă Eurovision Junior Song Contest, solicită organizatorilor preselecţiei naţionale să asigure transparența procedurii de selectare a reprezentantului Moldovei la acest concurs și să înlăture deficienţele atestate în anii precedenţi.

Grupul de iniţiativă s-a referit la faptul că membrii juriului nu au luat în consideraţie rezultatele televontigului la calcularea punctajului final şi nu au mediatizat evenimentul. Pentru că nu a fost anunţat concursul din timp, prea puţini copii sau prezentat la preselecţie.

„Solicităm să interveniţi prompt pentru înlăturarea problemelor semnalate, astfel încât să nu fie compromisă participarea în acest an a Republicii Moldova la concursul Eurovision Junior şi să nu fie ştirbită imaginea ţării”, se menţionează într-o petiţie către organizatori, dată citirii într-o conferinţă de presă la IPN.

Mircea Mânzărari, membru al grupului de iniţiativă, spune că dacă petiția va rămâne fără răspuns, se va merge în instanţa de judecată. Mânzărari a mai spus că în multe dintre ţările care urmează să participe la ediţia din anul curent a concursului deja se cunoaşte reprezentantul, pe când în Republica Moldova însă nici nu a fost anunţată începerea preselecţiei.

Iulia Braga, părintele unui copil care a participat anul trecut la preselecţie, a spus că anunţul pentru concurs s-a făcut cu doar câteva zile înainte, iar pentru un copil este practic imposibil într-un timp atât de scurt să pregătească o piesă. „Este o muncă enormă, e nevoie de timp pentru pregătire”, a spus femeia.

Vasile Moroşanu, artist al poporului, membru al grupului de iniţiativă Eurovision Junior Contest, a spus că în Republica Moldova sunt mulţi copii talentaţi, care merită să fie promovaţi.

Anul acesta, Republica Moldova va participa pentru a patra oară la Junior Eurovision Song Contest. Concursul va avea loc în 30 noiembrie.