Un grup de localnici din orașul Durlești, împreună că Valentin Cebotari, consilier municipal Chișinău, consilier local Durlești, îi solicită Primăriei din Durlești să facă public Registrul de eliberare a actelor permisive. În prezent, spune alesul local, administrația publică refuză să facă acest lucru pentru că s-ar teme să fie deconspirate schemele ilegale și încălcările care au fost admise la eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție.
Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Cebotari a trecut în revistă mai multe cazuri în care diferite construcții din orașul Durlești au fost edificate, potrivit lui, cu numeroase încălcări. „Solicităm în continuare Primăriei Durlești să ne prezinte acte. Solicităm instanței de judecată, Curtea de Apel, să ducă la bun sfârșit dosarul celor 114 terenuri care se marinează de mai bine de 15 ani prin instanță. Printre altele, unii dintre învinuiți în acest dosar activează bine mersi și astăzi – o parte în Primăria Durlești, o parte la Agenția Supraveghere Tehnică. De asemenea, cerem Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție să se autosesizeze și să verifice minuțios cum au fost eliberate actele permisive în ultimii cinci-șase ani în orașul Durlești”, a spus alesul local.
Potrivit lui, în urma ilegalităților admise în construcții nu au de suferit angajații statului și constructorii de rea-credință, ci oamenii de rând. Este vorba despre locuitorii orașului Durlești, dar și viitorii locuitori, care vor fi minți în privința calității locuinței pe care o vor procura. La fel, vor fi privați de terenuri de joacă, de parcări etc.
Valeriu Ciuvașev, locuitor din Durlești, susține că există norme în construcție care trebuie respectate cu strictețe, iar instituțiile statului abilitate în acest sens trebuie să verifice cum sunt executate lucrările. Potrivit lui, ignoranța normelor prevăzute de actele normative este vizibilă atunci când plouă și sunt inundate subsolurile, curțile.
Ștefan Popescu, locuitor din Durlești, spune că au fost depuse numeroase plângeri. Acestea însă fie sunt redirecționate, fie rămân fără răspuns sau sunt cu răspunsuri formale.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.