Igor Fediuş, taximetristul care, în aprilie anul curent, a fost agresat de trei indivizi, iar până acum atacatorii nu au fost pedepsiți, a venit, într-o conferință de presă la IPN, cu un apel către preşedintele ţării, Maia Sandu, dar şi către președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Chișinău. Bărbatul, care are și cetățenia României, le cere celor doi șefi de stat să ia sub control acest caz.
Igor Fediuş a criticat prestația organelor de drept din ultimele nouă luni, legat de investigarea cazului, dar și poziția guvernanților care acceptă o astfel de situație. Bărbatul susţine că a depus mai multe plângeri adresate procurorului general, Alexandru Stoianoglo, în care a anexat şi probe care confirmă că unii responsabili denaturează probele pe cauza dată, luând apărarea infractorilor.
„Este o carte de vizită murdară a Republicii Moldova. Nu ne face cinste nouă, cetăţenilor, cu asemenea guvernanţi, deputaţi care ar trebui să ne reprezinte interesele, cu asemenea procuror general, căruia i-am adresat plângeri, începând cu data de 22 mai, unde am rugat să fie tras la răspundere angajatul Inspectoratului de Poliţie Ciocana, şef de sector, pentru acţiunile lui ilegale. Acest poliţist a avut un comportament inuman, degradant”, a spus Igor Fediuş.
Bărbatul a povestit că, pe 4 aprilie anul curent, o clientă i-a cerut numărul de telefon ca să-l apeleze direct când va avea nevoie de un taxi. În seara zilei de 5 aprilie, a fost sunat de pe numărul clientei de un bărbat. Când a ajuns pe adresa indicată, s-au apropiat trei indivizi. Sub pretextul că ar vrea să pună ceva în portbagaj, i-au cerut să-l deschidă. Când a ieșit din mașină, i-a aplicat o lovitură cu un obiect dur. Igor Fediuş spune că a apelat la poliție. Le-a prezentat probe: imagini de pe camerele de supraveghere, numere de telefon și apeluri de intrare, dar ancheta bate pasul pe loc. „Nu-mi este clar de ce nu s-au întreprins măsuri pentru a trage la răspundere acest grup, timp de nouă luni. Făptaşii au fost identificaţi, reținuți, dar nu am participat la nicio confruntare cu ei. Nu mi s-a arătat niciunul. Imaginile video arată clar cum ei trei m-au atacat”, a mai spus bărbatul.
Igor Fediuş afirmă că nu cunoaşte nici până acum motivul pentru care indivizii au atentat la viaţa sa. Crede că fapta ar trebui calificată ca tentativă de omor premeditat. Bărbatul are bănuieli că agresorii nu sunt traşi la răspundere pentru că ar avea legături cu poliţia şi procuratura, care încearcă să muşamalizeze cazul.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.