logo

Apel către jurnaliști să trateze cu acuratețe subiectele despre copiii în situații dificile


https://www.ipn.md/ro/apel-catre-jurnalisti-sa-trateze-cu-acuratete-subiectele-despre-7967_1076433.html

Consiliul de Presă le cere jurnaliștilor să trateze cu deosebită acuratețe subiectele despre copiii în situații dificile, iar cazurile de suicid sau tentative de suicid să fie mediatizate numai dacă există un interes public major și sunt respectate drepturile copilului și ale familiei sale. Autoritățile responsabile de gestionarea cazurilor, inclusiv organele de poliție, sunt chemate să difuzeze cu maximă prudență informații și date despre aceste cazuri, pentru a nu admite revictimizarea copiilor care au suferit abuzuri. Apelul vine de la Consiliul de Presă care a examinat o adresare a avocatului poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, în cazul reflectării în mai multe surse media a unei tentative de suicid într-un sat din Republica Moldova, transmite IPN.

La ședința Consiliului de Presă, Maia Bănărescu a condamnat modalitatea superficială de mediatizare a acestui caz, când o bârfă din sat a ajuns să devină știre la nivel național, iar unele instituții media au lăsat să se înțeleagă că o fată a încercat să-și pună capăt zilelor deoarece ar fi fost agresată sexual de tatăl ei. Știrile publicate de unele portaluri nu au fost bine documentate, nu au avut o confirmare oficială de la poliție și alte organe abilitate și au neglijat drepturile copilului. În consecință, informația a făcut ca acest copil și familia să fie recunoscute în localitate, starea psiho-emoțională a fetei a fost afectată foarte mult, iar familia nu știe cum să procedeze mai departe. Maia Bănărescu consideră că astfel a fost lezată nu doar imaginea, dar și climatul familial și statutul familiei în societate. „A face senzație pe seama unui copil nu este nici etic, nici omenesc și nici legal”, a spus avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Consiliul de Presă a atras atenția jurnaliștilor că pentru mediatizarea cazurilor de suicid sau tentative de suicid trebuie să existe o puternică justificare editorială, iar redacțiile sunt obligate, deontologic și legal, să respecte drepturile și interesul superior al copilului. Zvonurile nu pot fi publicate în media fără o verificare minuțioasă, au subliniat membrii structurii naționale de autoreglementare jurnalistică. Consiliul de Presă a decis să facă apel și către autoritățile responsabile de gestionarea unor asemenea cazuri, inclusiv organele de poliție, să comunice cu maximă prudență informații și date despre cazurile de suicid, pentru a nu admite revictimizarea și a nu produce noi suferințe celor afectați.



La aceeași ședință, Consiliul de Presă a examinat plângerea Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), depusă ca urmare a unei emisiuni difuzate de postul de televiziune TVC 21. CNAPC a reclamat încălcarea normelor deontologice ale jurnalistului la tratarea și prezentarea informației de către moderatoare, caracterul părtinitor al jurnalistei și încălcarea regulilor de protejare a identității copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă. Într-un răspuns la notificarea Consiliului de Presă, prezentatoarea emisiunii de la TVC 21, Margareta Răducanu, și-a exprimat convingerea că nu a admis încălcări și a avut permisiunea de a difuza datele cu caracter personal la subiectul discutat în emisiune.

După examinarea acestui caz, Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către postul de televiziune și de către jurnalistă a unor prevederi deontologice privind asigurarea acurateței informației și a normelor de protecție a copiilor implicați în evenimentele cu conotație negativă.