logo

Apel către Guvern să reglementeze concursul de selectare a judecătorilor constituţionali


https://www.ipn.md/ro/apel-catre-guvern-sa-reglementeze-concursul-de-selectare-a-judecatorilor-constit-7967_1015931.html

În octombrie expiră mandatul judecătorului constituţional Petru Răilean, numit în funcţie de către Guvern în 2008. Cu acest prilej, mai multe organizaţii ale societăţii civile fac apel către Guvern să iniţieze în regim de urgenţă un concurs public pentru alegerea magistratului care îi va lua locul.

Legislaţia în vigoare nu impune organizarea unui concurs public pentru selectarea şi desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale. „Solicităm Guvernului să iniţieze modificarea legislaţiei pentru a introduce obligativitatea concursurilor publice echitabile şi transparente la selectarea şi numirea judecătorilor Curţii Constituţionale. Fără un procedeu echitabil şi transparent de numire a judecătorilor, va fi foarte greu de a mări încrederea în Curtea Constituţională şi de a spori calitatea hotărârilor pe care le ia”, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Societatea civilă consideră că, dacă nu vor fi făcute modificările recomandate în legislaţie, selectarea judecătorilor se va face netransparent, în baza preferinţelor politice. „Atunci când un judecător este numit la Curtea Constituţională pe principii politice nu se creează premise ca acest judecător să acţioneze în mod perfect echitabil”, a subliniat juristul.

Preşedintele Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate, a menţionat că în Planul de acţiuni privind Acordul de Asociere cu UE există o prevedere privind reglementarea mai clară a procedurii de alegere a judecătorilor Curţii Constituţionale. Această acţiune are ca termen limită sfârşitul anului 2014. Astfel,  modificarea legislaţiei trebuie să se facă în regim de urgenţă, mai ales şi în contextul alegerilor parlamentare. 

Avocatul Asociaţiei „Promo-LEX”, Vadim Vieru, a spus că  procedură de selectare a judecătorilor constituţionali trebuie să prevadă audierea publică a candidaţilor, adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un candidat şi de ce nu au fost selectaţi alţi candidaţi, precum şi publicarea acestei hotărâri.

Anterior, ONG-urile au mai făcut un apel similar către guvernare, să modifice Legea cu privire la Curtea Constituţională, însă deocamdată nu s-a întreprins nimic. Curtea Constituţională are şase judecători. Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.