logo

Apel către comunitatea internațională privind tentativa de fraudare a alegerilor


https://www.ipn.md/ro/apel-catre-comunitatea-internationala-privind-tentativa-de-fraudare-a-8008_1076432.html

Candidații înregistrați la funcția de președinte, Renato Usatîi și Tudor Deliu, precum și candidații desemnați, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, au adresat o scrisoare comună comunității internaționale prin care își exprimă „îngrijorarea și sesizează asupra tentativelor de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon și Partidul Socialiștilor”, transmite IPN.

„Prin prezenta adresare atragem atenția comunității internaționale asupra unor procese grave de viciere a procesului electoral. Astfel, în procesul monitorizării s-au depistat un șir de încălcări grave, cu caracter sistemic, precum: falsificarea masivă a cererilor pentru înregistrarea prealabilă în vederea deschiderii secțiilor de votare în Federația Rusă. În cererile de înregistrare prealabilă au fost incluse persoane care au recunoscut că nu au semnat nicio cerere de acest gen, fapt ce denotă falsificarea semnăturilor persoanelor respective. De asemenea, în cererile de înregistrarea prealabilă se regăsesc persoane care au declarat că nu intenționează să meargă în Federația Rusă pentru exercitarea votului”, se spune în scrisoare.

Semnatarii mai menționează „riscul repetării transportării organizate și cumpărării masive a voturilor cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană, documentat la alegerile anterioare parlamentare și prezidențiale. „Tentativa CEC de a interzice partidelor politice susținerea financiară a propriilor candidați în campania electorală, fapt ce contravine legislației, facilitează ascunderea cheltuielilor reale de către candidați și, totodată, îl favorizează pe Igor Dodon în detrimentul celorlalți candidați”, se arată în scrisoare.

„Un proces electoral inclusiv, organizat în baza unor procese transparente, cu reacții prompte la eventuale fraude și încălcări este condiția indispensabilă a unui stat democratic. Guvernarea trebuie să nu admită frauda pentru că, altfel, delegitimează rezultatul alegerilor. Solicităm de la comunitatea internațională implicarea în procesul de monitorizare a acțiunilor instituțiilor statului în cadrul procesului de organizare a unor alegeri libere și corect.