logo

Apel către clasa politică să adopte legi pentru transparenţă în alegeri


https://www.ipn.md/ro/apel-catre-clasa-politica-sa-adopte-legi-pentru-transparenta-in-7965_1010738.html

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte solicită clasei politice să voteze mai multe legi care să aducă transparenţă la viitoarele alegeri parlamentare. În mod special, membrii coaliţiei s-au referit la Legea privind finanţarea partidelor politice, Legea privind asigurarea prezenţei echilibrate a femeilor şi bărbaţilor în procesul politic şi decizional şi altele, transmite IPN.

Secretarul coaliţiei, Nicolae Panfil, a spus, într-o conferinţă de presă al IPN, că este inadmisibilă utilizarea sistemului electoral în calitate de monedă de schimb politic. „Coaliţia face apel către Parlament să garanteze respectarea Codului bunelor practici în materie electorală a Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la modificarea sistemului electoral în anul electoral 2014”, a spus Nicolae Panfil.

Nicolae Panfil a mai spus că Parlamentul nu trebuie să tergiverseze adoptarea proiectului Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. „În contrast cu iniţiativele de modificare a sistemului electoral, acest proiect de lege a parcurs multiple consultări publice la nivel naţional şi oferă soluţii concrete pentru problemele existente în acest domeniu. Lipsa voinţei politice pentru asigurarea transparenţei resurselor financiare în cadrul viitoarei campanii electorale va afecta imaginea clasei politice şi va diminua din credibilitatea procesului electoral”, a menţionat Nicolae Panfil.

Coaliţia solicită tuturor instituţiilor abilitate să întreprindă măsuri active pentru eliminarea barierelor de participare în viaţa politică a persoanelor cu dizabilităţi fizice şi intelectuale. Potrivit lui Nicolae Panfil, aceste persoane, care reprezintă aproximativ 5% din populaţia ţării, se confruntă cu o multitudine de probleme în ceea ce priveşte imposibilitatea de a citi buletinele de vot, accesul în secţiile de votare etc.

Directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a spus că o analiză simplă a listelor de candidaţi la funcţia de deputat din cadrul ultimelor scrutine parlamentare relevă faptul că problema reprezentării reduse a femeilor nu a fost rezolvată. Dimpotrivă, s-a acutizat. În alegerile parlamentare din 2005, proporţia femeilor candidate a fost de 29%, iar în 2010 de 28,1%. „Membrii Coaliţiei aşteaptă de la clasa politică din Republica Moldova să manifeste voinţă politică pentru a-şi asuma măsuri, inclusiv de natură legislativă, în vederea sporirii şanselor de promovare şi afirmare a femeilor în politică”, a spus membrul coaliţiei.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a spus că Parlamentul trebuie să adopte în procedură de urgenţă proiectul de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului, pentru asigurarea transparenţei proprietăţii radiodifuzorilor. Coaliţia a făcut apel către organizaţiile mass-media să conştientizeze rolul important pe care îl au în formarea opiniei publice şi să asigure o reflectare echitabilă, echilibrată şi imparţială a evenimentelor politice şi electorale.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale care au drept scop să contribuie la dezvoltarea democraţiei şi desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova.