logo

Apel al pretendentului la calitatea de candidat pentru funcţia de Preşedinte, Valeriu Ghilețchi


https://www.ipn.md/ro/apel-al-pretendentului-la-calitatea-de-candidat-pentru-functia-de-presedinte-val-7542_1065585.html

APEL


al deputatului neafiliat Valeriu Ghilețchi, pretendent la calitatea de candidat pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova


Stimați compatrioți!

Dragi prieteni!

În luna august, mi-am anunțat intenția de a candida la Președinția Republicii Moldova, având ferma convingere că țara noastră are nevoie de un șef al statului pentru care valorile morale nu sunt doar cuvinte frumoase, ci un crez în viață. Spuneam atunci că sănătatea morală a societății este acel punct de pornire pentru toate procesele ce au ca scop final dezvoltarea țării și prosperitatea poporului. Apelul pe care-l lansasem cu această ocazie a găsit numeroși susținători, ceea ce mi-a dat și îmi dă în continuare certitudinea că sunt pe calea cea dreaptă.

Până în prezent, în susținerea candidaturii mele la Președinția Republicii Moldova au semnat peste 10 mii de persoane, lucru care mă bucură nespus. Or, eu nu am în spate un partid, nu am în spate structuri administrative sau economice, care să mă ajute în acest proces deloc ușor. Oamenii semnează în susținerea mea pentru că împărtășesc aceeași viziune de dezvoltare a societății la care m-am referit mai sus.

Discuțiile cu oamenii ce semnează în susținerea mea reprezintă un proces, care implică un puternic element de comunicare și de cunoaștere. Anume oamenii sunt cei care mă ajută să-mi redimensionez unele viziuni și pe care le voi aplica numaidecât din momentul în care voi ajunge Președinte al Republicii Moldova.

Dar, dincolo de aceste momente plăcute, există și unele mai puțin plăcute și ele țin de anumite prevederi legale care face acest proces extrem de dificil. Mă refer, în special, la principiul reprezentativității teritoriale, care obligă potențialii candidați la funcția de Președinte să aibă minimum 600 de semnături din jumătate de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. În calitate de deputat, am cerut, până la luarea deciziei de a candida, modificarea acestei prevederi atât în cadrul dezbaterilor în prima lectură, cât și prin amendamente în lectura a doua. În opinia mea, asemenea prevederi nu trebuiau să-și aibă locul în lege pentru că noi alegem Președintele Republicii Moldova, nu președintele unui raion.

Recunosc, sunt un candidat independent și nu am capacitatea partidelor de a asigura respectarea acestei cerințe. Nu am o problemă cu numărul minim de susținători de 15 mii de oameni, dar mă simt discriminat prin această prevedere nejustificată. Consider că aceasta este o lezare nu doar a drepturilor mele și ale altor candidați independenți, ci și a drepturilor miilor de susținători pe care-i am.

Înțelegând, însă, că regulile nu se schimbă în timpul campaniei electorale, vin acum cu un apel către cetățenii Republicii Moldova din localitățile în care încă echipa mea nu a ajuns. Dragi prieteni, vom încerca numaidecât să ajungem și la dumneavoastră, iar dacă nu ajung în localitățile voastre și aveți voi posibilitatea să fiți în locurile în care activează echipa mea, nu ezitați să semnați pentru mine. Vă promit că fiecare semnătură va fi pentru mine ca un angajament pe care mi-l voi asuma pentru a schimba în bine viața noastră, a tuturor. Vă mulțumesc anticipat.

Chișinău, 19 septembrie 2016

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.