logo

APE se pronunţa pentru adoptare neîntârziată a Legii Anti-discriminare (egalitatea şanselor)


https://www.ipn.md/ro/ape-se-pronunta-pentru-adoptare-neintarziata-a-legii-anti-discriminare-egalitate-7542_1064915.html

APE se pronunţa pentru adoptare neîntârziată a Legii Anti-discriminare (egalitatea şanselor)

Ieri, 14 mai, Asociaţia pentru Politică Externă (APE) şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au dat publicităţii Raportul de monitorizare a primei faze de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. 

Raportul formulează o serie de concluzii şi recomandări pertinente atât pentru autorităţile moldoveneşti, cât şi pentru oficialii europeni de la Bruxelles.

Cu regret constatăm că anumite concluzii şi recomandări ale Raportului de monitorizare au fost interpretate eronat sau abuziv de unele agenţii de presă şi canale locale de televiziune. În particular, în unele reportaje mass-media s-a menţionat că experţii au recomandat amânarea aprobării Legii Anti-discriminare. 

În acest context, ţinem să declarăm că acest lucru nu corespunde adevărului şi nu reflectă corect concluziile şi recomandările Raportului de monitorizare elaborat de CRPE în colaborare cu APE.

APE şi CRPE susţin adoptarea neîntârziată a Legii Anti-discriminare, care va pune bazele unui amplu mecanism de protejare a drepturilor fundamentale ale omului în Republica Moldova, esenţial pentru avansarea pe calea integrării europene şi a liberalizării regimului de vize cu UE.

APE speră că Alianţa pentru Integrare Europeană vor da dovadă de unitate şi voinţă politică pentru adoptarea Legii Anti-discriminare cât mai curând posibil, astfel îndeplinind condiţiile necesare pentru trecerea Republicii Moldova la cea de-a doua fază a implementării Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.  

În acelaşi timp, aşa cum este menţionat şi în Raportul de monitorizare, în cazul în care legiuitorii moldoveni vor eşua să adopte Legea Anti-discriminare, APE şi CRPE recomandă UE să nu pedepsească societate moldovenească în ansamblu, transformând eşec lamentabil al politicienilor într-o condiţie insurmontabilă pentru trecerea oficială la cea de-a a doua faza a implementării Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. 

Raportul de monitorizare elaborat de CRPE în colaborare cu APE poate fi accesat pe paginile web ale CRPE (www.crpe.md), APE (www.ape.md) şi Europa.md