În prezent este nevoie de o abordare nouă şi diferenţiată în raport cu statele Parteneriatului Estic (PaE), pe de o parte, statele asociate la Uniunea Europeană, cele care doresc să se integreze economic în spaţiul european şi să devină membri ai UE şi, pe de altă parte, cele neasociate la UE, care nu-şi doresc integrarea. Aceasta este una dintre propunerile Asociaţiei pentru Politică Externă pentru revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV) şi pentru reformarea PaE. Directorul executiv al asociaţiei, Victor Chirilă, a declarat în cadrul unui club de presă APE la IPN, că abordarea trebuie să fie una diferenţiată în raport cu Georgia, Ucraina şi Moldova, pe de o parte, şi, pe de altă parte, cu Armenia, Azerbaidjan şi Belarus.
Directorul APE a declarat că pe 4 martie curent UE a lansat consultări cu privire la revizuirea PEV, inclusiv a PaE. Consultarea va dura până la sfârşitul lunii iunie, iar în toamnă va urma o comunicare a Comisiei Europene ce va prezenta propuneri privind viitorul PEV. Victor Chirilă a menţionat că urmează a fi revizuite principiile pe care se întemeiază PEV, domeniul său de aplicare şi instrumentele sale de acţiune, iar scopul major este de a relansa PEV, adaptând-o la noile realităţi regionale şi interne din statele PEV.
Victor Chirilă a menţionat că în acest sens APE propune că pentru statele PaE să existe diferite formate de dialog. De exemplu, pentru Georgia, Ucraina şi Moldova să existe grupuri de lucru distincte pe subiecte de interes comun, cum ar fi – securitatea energetică, securitatea regională etc. Potrivit lui Victor Chirilă, ar fi nevoie şi de încheierea unor acorduri de parteneriat cu Armenia, Azerbaidjan şi Belarus, ce nu ar presupune asociere politică şi integrare economică cu UE.
Directorul executiv al APE a menţionat că se impune şi dezvoltarea unor noi mecanisme sau forme de dialog şi interacţiune în domeniul consolidării securităţii regionale. De exemplu, să fie create misiuni periodice de monitorizare întreprinse în Moldova sub umbrela politicii comune de apărare şi securitate a politicii comune externe şi de securitate comună. La fel, ar fi nevoie de consolidarea capacităţilor Moldovei, a Ucrainei şi a Georgiei de contracararea presiunilor politice, economice, propagandistice şi militare ruseşti.
O altă propunere APE prevede ca asistenţa financiară a partenerilor de dezvoltare să fie acordată direct, sub formă de granturi sau credite avantajoase, pentru încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii care demonstrează progrese în adaptarea lor la standardele europene. La fel, este necesar ca dezvoltarea rurală să devină un domeniu strategic de prim rang în cazul Republicii Moldova, pentru că, fără aceasta, dezvoltarea economică sustenabilă nu e posibilă.
Clubul de presă este organizat de APE cu sprijinul Think Tank Fund – Open Society Foundation.