Autorităţile Republicii Moldova, cele din Uniunea Europeană şi administraţia din regiunea transnistreană interpretează diferit extinderea unei părţi a Acordului de Asociere cu UE pentru teritoriul din stânga a Nistrului. Este vorba despre aplicarea titlului cinci al Acordului care se referă la aspectele legate de comerţ pe întreg teritoriul Republicii Moldova, decizie adoptată de Consiliul de Asociere la sfârşitul anului 2015. Această situaţie a fost analizată de expertul independent Corneliu Ciurea în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia pentru Politică Externă, transmite IPN.
Expertul a declarat, în cadrul şedinţei Clubului de presă al APE, că Republica Moldova consideră regiunea transnistreană drept parte a Acordului de Asociere inclusiv în ceea ce priveşte titlul cinci. Totodată, administraţia regională nerecunoscută consideră că nu face parte din Acord pentru că partea transnistreană nu a semnat niciun document în acest sens. Potrivit lui, în acelaşi timp, UE tratează ambiguu acest lucru, insistând asupra îndeplinirii de către Tiraspol a condiţiilor de racordare la standardele europene, dar fără a vorbi insistent că acesta trebuie să respecte legislaţia Republicii Moldova pentru a-şi continua relaţiile comerciale cu UE.
Potrivit expertului, în consecinţă, începând cu 1 ianuarie 2016, regiunea transnistreană continuă să nu aibă probleme în relaţiile sale comerciale cu Uniunea Europeană. Potrivit lui, titlul cinci, cel puţin aparent, este aplicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În plus, există o foaie de parcurs, care este un document neoficial, ce înaintează anumite condiţii faţă de regiune ca în termen de doi ani să se racordeze la standardele europene privind asigurarea calităţii, certificarea originii mărfurilor şi standardele sanitare.
Corneliu Ciurea a menţionat că pentru reprezentanţii societăţii civile este foarte ciudat faptul că există foarte multe documente care nu sunt date publicităţii. Potrivit lui, acestea nu sunt secrete, dar astfel este maniera în care evoluează relaţiile trilaterale Chişinău-Bruxelles-Tiraspol. „Ceea ce înţelegem din această foaie de parcurs neoficială este că regiunea transnistreană, începând cu anul 2017 urmează să anuleze taxele vamale faţă de mărfurile europene”, a notat expertul.
Directoarea de programe a APE, Victoria Bucătaru, a declarat că extinderea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova este benefică. „Am dori să vedem ce urmează şi să vedem cum vor fi realizate prevederile acestei hotărâri, care din păcate nu a fost făcută atât de transparentă pe cât ne-am fi dorit. Astfel, s-a redus capacitatea societăţii civile de a monitoriza şi de a evalua implementarea acestei hotărâri, dar şi rezultatele acesteia”, a afirmat Victoria Bucătaru.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea măsurilor de încredere şi cooperării sectoriale între Republica Moldova şi regiunea transnistreană”, implementat de Asociaţia pentru Politică Externă.