logo

Apărătorii drepturilor omului vor fi mai protejați în instanțele de judecată


https://www.ipn.md/ro/aparatorii-drepturilor-omului-vor-fi-mai-protejati-in-instantele-7967_1083212.html

Apărătorii drepturilor omului împotriva cărora s-au înaintat dosare în instanța de judecată vor fi susținuți în cadrul unui proiect inițiat de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Proiectul va derula până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, fiind finanțat din fonduri europene, transmite IPN.

Acest proiect are menirea să aducă mai multă transparență, care este vitală pentru a arăta erorile sistemului de judecată din Republica Moldova. Sorina Macrinici, director de programe CRJM, a precizat că sunt vizate toate grupele țintă care contribuie la apărarea drepturilor omului din Republica Moldova.

„Proiectul prezentat este co-finanțat de către Suedia. Promovarea drepturilor omului, dar și a activiștilor în domeniul drepturilor omului, este un angajament pentru orice om din societatea modernă”, a remarcat Daniela Vidaicu, reprezentata Ambasadei Suediei, în cadrul unui eveniment de prezentare a proiectului.

Reprezentanta Comisiei Internaționale a Juriștilor din Uniunea Europeană, cu sediul la Geneva, Roisin Pillay, a spus că acest proiect susține apărătorii drepturilor omului. „Noi susținem apărătorii drepturilor omului și participăm în timpul proceselor înaintate acestora. Apoi, noi declarăm aceste informații organizațiilor internaționale de la Chișinău, precum OSCE, ONU, instituțiilor reprezentative pentru UE în Moldova. Acestea sunt obligate să cunoască situația apărătorilor drepturilor omului în Moldova individual, dar și problemele sistemului de justiție care există în Moldova. Și aceasta va avea un impact pozitiv asupra eforturilor de advocacy din Moldova”, a remarcat Roisin Pillay.

Rodica Iordanov, directoarea executivă a asociației EcoContact, a menționat în cadrul evenimentului că activiștii de mediu se confruntă cu foarte multe încălcări ale drepturilor omului. Aceasta a amintit câteva dosare înainte activiștilor de mediu, care și acum sunt nefinalizate, fără nici o claritate din partea instituțiilor de rigoare. „Vom pune accentul pe dezvoltarea capacităților personale ale activiștilor. Aceste persoane trebuie să aibă noțiuni clare despre justiție, să știe să se poată apăra, să își protejeze sursele și datele, să cunoască cum să acționeze în cazurile de hărțuire sau intimidare”, a completat Rodica Iordanov.