logo

Apărarea drepturilor ecologice nu este prioritate pentru autorități, declarație


https://www.ipn.md/ro/apararea-drepturilor-ecologice-nu-este-prioritate-pentru-autoritati-declaratie-7967_1086312.html

Drepturile ecologice, inclusiv cele prevăzute de Convenția de la Aarhus, nu se află pe agenda autorităților publice. Respectiv, apărarea acestora nu este o prioritate. În pofida faptului că Moldova a semnat și ratificat Convenția, din 2014 până în 2020 țara nu a prezentat niciun raport privind implementarea acesteia. S-a întâmplat abia în acest an. Însă documentul nu a fost consultat cu publicul, precizează Natalia Zamfir, avocat, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova și principalul autor al raportului alternativ privind implementarea Convenției de la Aarhus.

Convenția prevede accesul liber la informația de mediu, participarea publicului în luarea deciziilor și accesul la justiție în cauzele de mediu. Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Zamfir, a spus că ultimul Plan de Acțiuni pentru implementarea prevederilor Convenției a acoperit perioada 2011-2015. De atunci, nu a fost elaborat niciun alt document, cu pași concreți specificați. Există o informație pe site-ul Agenției de Mediu, despre un Plan pentru anii 2020-2022, dar rămâne o simplă intenție. Un document pentru consultări publice nu a fost propus. „Această situația denotă existența înțelegerii limitate în cadrul autorităților publice a dimensiunii democrației de mediu”, a spus Natalia Zamfir, subliniind importanța opiniei societății civile în adoptarea deciziilor sustenabile.

Conferința a fost susținută de organizațiile neguvernamentale de mediu Arnika (Cehia) și Eco-TIRAS (Moldova). Ilia Trombițchi directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, menționează că a atenționat în repetate rânduri autoritățile despre ritmul nesatisfăcător de aplicare a prevederilor Convenției de la Aarhus. El a subliniat, o dată în plus, importanța accesului la informație veridică, fără de care problemele ecologice nu pot fi rezolvate. Expertul a chemat autoritățile să întreprindă mai multe acțiuni care să garanteze acest acces.

Potrivit lui Zuzanei Vachůnová, de la Arnika din Praga, Convenția de la Aarhus sau convenția accesului la informație, este despre justiție și despre participarea societății în chestiuni de protecția mediului. Convenția a fost semnată în iunie 1998 și, în mai puțin de un an, Moldova a fost prima țară care a ratificat-o. Convenția vizează nu doar mediul înconjurător, dar și drepturile omului. Fiecare țară, o dată la patru ani trebuie să prezinte un raport cu privire la îndeplinirea Convenției. Conținutul raportului alternativ privind implementarea Convenției de la Aarhus în Moldova poate fi accesat pe www.arnika.org, dar și în comunicatul organizațiilor.