Peste 1700 de persoane din satul Bugeac, raionul Comrat, vor avea acces la apă potabilă după ce a fost construită o nouă rețea de aprovizionare cu apă și un nou turn de apă. De asemenea, a fost construită o stație de autobuz și au fost reparate 400 de metri de drum local, care facilitează accesul locuitorilor la cele mai importante instituții sociale din sat. Proiectul a fost realizat cu susținerea Uniunii Europene și contribuția autorităților publice locale și regionale în cadrul programului UE „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.
Potrivit primarului satului Bugeac, Nicolae Dudoglo, până acum localitatea nu a avut surse sigure de apă potabilă pentru că apeductul era deteriorat, fântânile se află la distanțe mari, iar apa din ele este poluată.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că îmbunătățirea condițiilor de muncă și a calității vieții în beneficiul actualilor și viitorilor cetățeni ai Republicii Moldova este o responsabilitate. „Putem abilita generațiile viitoare dedicând o parte din timpul nostru pentru conservarea și reînnoirea patrimoniului social și comunitar. Astfel, având competențe și tehnologii mai bune, ei se vor putea adapta mai ușor într-o lume în schimbare”, a adăugat ambasadorul UE în Moldova.
Pentru realizarea lucrărilor au fost investiți peste 75,7 mii de euro, dintre care 62,7 mii de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană.
Tot astăzi a fost inaugurată și grădinița din satul Cealîc, raionul Taraclia. Aici a fost schimbat acoperișul, a fost reconstruită o anexă și a fost termoizolată clădirea. Totodată, au fost reparate căile de acces către instituția preșcolară și a fost amenajat teritoriul din jurul ei.
Pentru renovarea grădiniței au fot investi peste 72 de mii de euro, dintre care aproximativ 60 de mii a reprezentat asistența oferită de Uniunea Europeană.
Până la sfârșitul anului 2018, 40 de localități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD). Uniunea Europeană oferă aproximativ 2 milioane de euro pentru realizarea acestor proiecte, urmând ca autoritățile regionale și cele locale să contribuie cu cel puțin 20 la sută din suma necesară pentru fiecare proiect.