logo

Apa din izvoarele şi fântânile inundate prezintă pericol pentru sănătate


https://www.ipn.md/ro/apa-din-izvoarele-si-fantanile-inundate-prezinta-pericol-pentru-sanatate-7967_1006269.html

În urma ploilor abundente din ultimele zile, calitatea apei din izvoare şi fântâni poate  condiţiona apariţia şi răspândirea în masă a bolilor diareice acute. În acest context, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău nu recomandă folosirea în scopuri potabile a apei din fântânile şi izvoarele inundate, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Sănătate Publică, în scopuri potabile poate fi folosită apa din sursele centralizate sau cea îmbuteliată. Dacă sursele alternative de apă lipsesc, atunci se recomandă ca apa luată din fântâni sau izvoare să fie fiartă şi supusă filtrării.

În cazul fântânilor inundate este necesar să se efectueze curăţarea sursei de apă concomitent cu reparaţia utilajului şi a dispozitivelor de fixare. După fiecare curăţare sau reparaţie, obligatoriu trebuie să fie efectuată dezinfectarea instalaţiilor de captare a apei, precum şi spălarea lor ulterioară.

Medicii mai recomandă persoanelor, la primele semne de boală, să se adreseze medicului de familie şi să nu încerce să se trateze individual în condiţii casnice.