logo

AP OSCE îşi reafirmă suportul pentru o soluţie viabilă a conflictului transnistrean


https://www.ipn.md/ro/ap-osce-isi-reafirma-suportul-pentru-o-solutie-viabila-a-conflictului-transnistr-7965_1028252.html

Adunarea Parlamentară a OSCE îşi reafirmă suportul pentru o soluţie cuprinzătoare, justă şi viabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special acordat regiunii transnistrene. Într-o Rezoluţie cu privire la Republica Moldova, Adunarea Parlamentară a OSCE încurajează paşii următori pentru asigurarea stabilităţii şi transparenţei, şi reducerea prezenţei militare în regiunea conflictului, inclusiv prin finalizarea retragerii forţelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele existente, transmite IPN.

În discursul său din cadrul sesiunii AP OSCE, Frank-Walter Steinmeier, ministru federal al afacerilor externe al Germaniei, preşedinte în exerciţiu al OSCE, a declarat, că în timp ce acest conflict, din fericire, nu mai este unul violent, legăturile personale şi economice cu Moldova sunt rupte şi dezvoltarea unei întregi regiuni este blocată. În opinia sa, acum o lună a apărut o nouă dinamică în conflictul transnistrean, odată cu prima întâlnire în formatul 5+2 în ultimii doi ani.

În intervenţia sa pe marginea Rezoluţiei cu privire la Moldova, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, şeful delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la AP OSCE, a menţionat că Moldova apreciază pozitiv relansarea negocierilor oficiale în formatul 5 + 2 la Berlin în iunie curent, după o pauză de doi ani. Sergiu Sîrbu a mulţumit preşedinţiei germane la OSCE pentru eforturile sale în relansarea procesului de negocieri, ceea ce poate fi numit drept un succes comun al tuturor părţilor implicate în acest proces.

Cea de-a 25-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, cu genericul „25 de ani de cooperare parlamentară: consolidând încrederea prin dialog”, a reunit circa 300 de parlamentari din peste 50 de ţări. Sesiunea s-a desfăşurat în perioada 1-5 iulie, la Tbilisi, Georgia.