logo

Anul trecut s-au produs 19 milioane de decalitri de vin


https://www.ipn.md/ro/anul-trecut-s-au-produs-19-milioane-de-decalitri-de-vin-7966_1047477.html

Republica Moldova a avut anul trecut una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii zece ani, performanță care a plasat țara pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume. În 2018 în Moldova s-au produs 19 milioane de decalitri de vin. 55% sunt vinuri albe liniștite și efervescente. Totalurile au fost făcute de către Oficiul Național al Viei și Vinului în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2018”, transmite IPN.

Pe parcursul anului 2018, pe piața internă s-au vândut 1,77 milioane de litri de vin, iar veniturile obținute au constituit 159 de milioane de lei. Ca volum, vinurilor cu Indicație Geografică Protejată le-a revenit peste 13% din cota de piață internă, iar ca valoare – 26% din totalul pieței. Vinului îi revine 12% din cantitatea totală de băuturi alcoolice consumate în Republica Moldova.

Valoarea exportului de vinuri moldovenești a atins cifra de 2,886 miliarde de lei. Aceasta reprezintă 14% din valoarea creată de industria agroalimentară, 6% din valoarea exporturilor totale ale Republicii Moldova și 2% din PIB-ul țării. Cei mai importanți importatori de vinuri moldovenești în anul 2018 sunt: România, China, Polonia, Cehia, Rusia, Kazahstan, Ucraina, Canada, Belarus și SUA.

În 2018, investițiile făcute în domeniu au constituit 350 de milioane de lei, dintre care 184 de milioane de lei au fost alocați pentru plantarea viței de vie, 82 de milioane  – pentru modernizarea vinăriilor, 30 de milioane – pentru dezvoltarea piețelor etc.

Republica Moldova rămâne țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din lume. Pe o suprafață de peste 74 mii ha sunt plantate soiuri tehnice. Peste 48 mii ha sunt soiuri albe și aproape 36 mii ha – soiuri roșii. În Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 187 de vinării, care au în proprietate 36% din suprafața totală cultivată cu viță de vie tehnică, fiecărei revenindu-i în medie 220 ha de podgorii.