logo

Anul trecut aproape patru mii de persoane au fost tratate antiviral de hepatită


https://www.ipn.md/ro/anul-trecut-aproape-patru-mii-de-persoane-au-fost-tratate-7967_1047586.html

Odată cu introducerea unei noi scheme de tratament pentru pacienții cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, aproape patru mii de persoane au fost tratate anul trecut, iar alți aproape 2400 de pacienți continuă tratamentul antiviral, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se spune că noua schemă de tratament, cu preparate de ultimă generație, a diminuat esențial costurile pentru preparatele antivirale utilizate și a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de 97% pacienți tratați. Tratamentul este accesibil pentru pacienții din toate raioanele și municipiile țării. Statisticile medicale arată că pacientul se tratează cu ajutorul acestor medicamente, în medie, în 8-12 săptămâni. Astfel, durata tratamentului se micșorează esențial. Anterior, tratamentul dura un an și cu eficacitate sub 40%.

În Republica Moldova indicele morbidității prin hepatită s-a redus semnificativ, dar continuă să fie mai mare ca în țările europene. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare pentru tratament, să se adreseze la medicul infecționist pentru reevaluarea stării de sănătate. O comisie specializată va comunica data inițierii tratamentului antiviral oferit gratuit și schema de tratament. Pentru prevenirea hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite.

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariția cirozei sau a cancerului hepatic. Există cinci tipuri de hepatită – A, B, C, D și E. Hepatita A poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum și de la mamă la copil în momentul nașterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat și, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naștere.