În anul 2017, la evidență cu diabet zaharat au fost luate 104749 persoane, față de 96651 în 2016, dintre care 428 erau copii. Diabetul zaharat a curmat viața a 400 persoane în anul 2017, față de 410 în 2016. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională de Sănătate Publică, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual la 14 noiembrie, transmite IPN.
Potrivit ANSP, în prezent, o persoană din două care trăiește cu diabet zaharat de tip doi, este nediagnosticată, iar diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate în menținerea sănătății. Specialiștii atenționează asupra faptului că în multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică în mono-terapie, pot consuma jumătate din venitul unei familii, astfel accesibilitatea la medicamentele pentru diabet devine problematică.
ANSP menționează că dacă în anul 2015, la nivel mondial, au existat 415 milioane de adulți cu diabet zaharat, sporind până la 425 de milioane în anul 2017 – către 2045 numărul celor afectați ar putea ajunge la circa 629 de milioane de oameni. 77% dintre adulții cu diabet zaharat trăiesc în țările cu un nivel slab și mediu de dezvoltare, cei mai mulți dintre ei cu vârste între 40 și 59 ani. Din cauza diabetului, la fiecare 7 secunde moare un om. 21 de milioane de nou-născuți sunt afectați la naștere de diabet zaharat, preexistent sau din timpul sarcinii.
Specialiștii susțin că sunt necesare acțiuni pentru creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei și fortificarea rețelei de sprijin a celor afectați. La fel, se invocă necesitatea promovării rolului familiei în prevenirea și educarea privind diabetul, deoarece omenirea se confruntă cu o epidemie de diabet zaharat fără precedent.