logo

Anul Bibliologic 2019-2020 – anul provocărilor, riscurilor, oportunităţilor şi realizărilor


https://www.ipn.md/ro/anul-bibliologic-2019-2020-anul-provocarilor-riscurilor-oportunitatilor-si-7967_1080713.html

Anul 2020 pentru întregul sistem bibliotecar a fost un an greu în care bibliotecarii s-au confruntat cu provocări generate de pandemie. Comunitatea bibliotecarilor a trecut printr-o perioadă incertă, adaptându-se noilor condiţii. Totuşi, bibliotecarii au reuşit să se plieze la noua realitate prin dialoguri constructive şi consolidarea eforturilor comune pentru realizarea obiectivelor propuse. Declaraţia a fost făcută de directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, în cadrul simpozionului Anul Bibliologic 2019-2020, transmite IPN.

În calitate de preşedinte a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, Elena Pintilei a menţionat că pe parcursul anului 2020 Asociaţia, împreună cu partenerii, a reuşit implementarea mai multor proiecte. Este vorba de un proiect internaţional „Ora să ştim”, proiectul „Academia de vară pentru bibliotecari” şi „Eu sunt promotorul schimbării”, care a dezvoltat spiritul critic, participativ al bibliotecarilor la nivel local şi central. Potrivit ei, pe parcursul ultimilor ani Asociaţia Bibliotecarilor s-a implicat activ şi în dezvoltarea proiectelor de educaţie mediatică şi informaţională. „Paradigma educaţională a secolului 21 implică o responsabilitate avansată pe care şi-o asumă şi bibliotecarii ca actori ai comunităţilor în perspectiva racordării necesităţilor şi competenţelor la nevoile de formare a comunităţilor, în special a tinerilor, la cerinţele impuse de societatea informaţională în care tehnologiile de informare şi cunoaştere substituie percepţia media tradiţională. Acest fenomen în Republica Moldova, domeniul educaţiei mediatice şi informaţionale, e orientat pe două aspecte importante: contracararea fenomenului manipulării în mass-media, în special în condiţii de pandemie şi promovarea culturii media, a siguranţei copiilor şi tinerilor în spațiul online, promovarea activismului cetăţenilor prin media şi în spaţiul online”, a spus Elena Pintilei.

Elena Pintilei a completat că dreptul la acces la Internet a fost şi va fi promovat în biblioteci, dar acest fapt nu substituie responsabilitatea bibliotecarilor faţă de comunităţile în care activează. Asociaţia Bibliotecarilor a implementat două proiecte de educaţie mediatică, pe parcursul mai multor luni, pentru bibliotecarii din învăţământ, au fost consolidate cunoștințele mediatice şi de educaţie digitală. O realizare importantă a Asociaţiei e coordonarea curriculei şi programului de educaţie mediatică cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării . „Este un beneficiu pentru întreaga comunitate a bibliotecarilor. Acest program şi curricula poate fi utilizat de orice bibliotecar din Asociaţia Bibliotecarilor. Manualul digital este primul manual pe care îl utilizează bibliotecarii în materie de educaţie mediatică pentru copii, tineri şi maturi. Manualul va fi transmis în baza unui memorandum către Asociaţia Bibliotecarilor şi va fi posibil de accesat de pe noul site al Asociației”, a precizat Elena Pintilei.

Cu un mesaj de salut a venit Ana Plămădeală, consultat superior la Direcţia arte şi industrii creative din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care s-a referit la declararea anului 2020 – Anul promovării lecturii, iniţiativă susţinută de minister. A fost emis un ordin care a permis ca, pe parcursul anului, să fie implementat Programul naţional de promovare a lecturii şi a cărţii, care a cuprins întâlniri cu scriitori, campanii de promovare a lecturii, concursuri între biblioteci şi chiar o conferinţă internaţională dedicată promovării lecturii. „Este important ca fiecare cetăţean, indiferent de vârstă sau de mediul de trai, să înţeleagă că în orice moment al vieţii este capabil să înveţe, să citească şi să se dezvolte. Iar cel mai uşor mod e prin intermediul bibliotecilor,  cărților pe care se găsesc în biblioteci. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin intermediul Programul naţional LecturaCentral, va susține în continuare promovarea culturii şi lecturii în societate”, a fost mesajul Anei Plămădeală

Lidia Kulikovski, de la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”, a menţionat că, la 30 de ani a simpozionului, Anul Bibliologic a rămas în percepţia sa universul de posibilităţi ale bibliotecarilor, simpozionul care „oferă teren de a te prezenta ca posibilitate pentru ceilalţi, de a prelua învăţa”. „Am receptat Anul Bibliologic ca pe un organism viu, creat de oameni pentru oameni. Anul Bibliologic era platforma care motiva, încuraja, inspira, evidenția curajul participanţilor. Anul Bibliologic îi descoperea fiecare bibliotecar. Am cresut profesional aici, Anul Bibliologic a fost tabla mea de joc”, a mai spus Lidia Kulikovski.