logo

Anul agricol 2016-2017 este unul dintre cei mai buni în ultimii ani


https://www.ipn.md/ro/anul-agricol-2016-2017-este-unul-dintre-cei-mai-buni-7966_1038301.html

Investițiile în tehnologii inovaționale la pregătirea solului către semănat au permis ca anul agricol 2016-2017 să fie unul dintre cei mai buni în ultimii ani. Tot mai mulți agricultori sunt conștienți de riscurile care pot apărea din cauza condițiilor meteo nefavorabile și apelează la diferite tehnici de protecție, a comunicat, într-o conferință de presă, Iurie Ușurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Ușurelu, tot mai multe sisteme de irigare sunt instalate în preajma suprafețelor agricole și astfel mai puține terenuri sunt afectate de secetă. Tot mai mulți agricultori folosesc semințe și produse chimice de calitate înaltă, fapt ce a permis o roadă mai bogată. La fel, au fost mărite suprafețele agricole protejate de grindină. Tot mai des sunt utilizate tehnologiile conservative de prelucrare a solului, ceea ce presupune aratul pământului o dată la 4 ani, iar brazda nu este întoarsă.

„Anul agricol 2016-2017 a început toamna trecută, când era secetă. Semănatul culturilor de toamnă a întârziat, am intrat nepregătiți în iarnă, unele suprafețe de culturi au fost reduse. Însă, iarna a fost generoasă cu noi, ploile au fost multe și am avut suficientă umiditate în sol. Intemperiile din primăvară au afectat doar horticultura”, a comunicat Iurie Ușurelu.

Viceministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Parea, a spus că s-a reușit recoltarea a 1,17 milioane tone grâu. Recolta medie per hectar a fost de 3,8 tone, fiind cu 0,77 tone mai mare decât anul trecut. Suprafața cu grâu a cuprins circa 300 de mii de hectare. Orz de toamnă și de primăvară s-a strâns aproape 250 de mii de tone. Cât privește recolta de floarea soarelui, volumul producției este de peste 750 de mii de tone.

Sfeclă de zahăr s-a recoltat în volum de peste 650 de mii de tone. Recolta de legume a depășit 750 de mii de tone, inclusiv 310 mii de tone de cartofi. Tomate au fost recoltate în volum de 82 de mii de tone.