logo

Anul acesta la BAC se va cere mai multă competitivitate de la elevi


https://www.ipn.md/ro/anul-acesta-la-bac-se-va-cere-mai-multa-competitivitate-7967_1011840.html

Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, îi descurajează pe cei care vor încerca să copieze în sesiunea de bacalaureat 2014 şi îi atenţionează că fraudarea examenelor este pedepsită penal. Ministerul Educaţiei se angajează în evaluarea corectă a elevilor.

În cadrul unei şedinţe organizată de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi reprezentanţii UNESCO au fost discutate elementele noi introduse în sistemul de evaluare şi organizare a examenelor de bacalaureat pentru prevenirea şi localizarea surselor de fraudă. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au spus că va fi mărit numărul membrilor comisiilor din centrele de BAC. Punctajul maxim pe care-l poate atinge un candidat pentru a obţine nota cinci va fi de 30%. Anul trecut a fost 25%. Va fi posibilă detectarea telefoanelor mobile sau a altor aparate interzise, care ar putea să ajute elevii să copieze. Fraudarea unei probe, va duce la anularea tuturor probelor sesiunii de bacalaureat, a spus viceministrul Igor Grosu.

O altă măsură de precauţie prevăzută ţine de digitizarea şi prelucrarea înregistrărilor video. În cazul în care vor exista probe de intimidare a elevului sau de falsificare a examenului de către acesta, vinovaţii vor fi sancţionaţi. Viceministrul anunţă că în Legea Învăţământului a fost introdusă o clauză prin care cei care vor fi prinşi copiind la o probă vor fi descalificaţi la toate celelalte.

Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a menţionat că atitudinea faţă de examene a cadrelor didactice, a părinţilor şi a elevilor este mult mai competitivă comparativ cu anul trecut. Elevii au început să înveţe sistematic, începând pregătirile pentru BAC din clasa a zecea, iar cei care nu simt că vor reuşi să promoveze examenele se transferă la şcolile profesionale. Anatol Gremalschi a mai spus că este important ca să înţeleagă că este un examen de competitivitate, iar părinţii nu trebuie să facă presiuni asupra copiilor ca aceştia să obţină note mai mari. „Trebuie să fie înţeles mesajul că BAC-ul este benevol şi nimeni nu obligă pe nimeni”, a spus Anatol Gremalschi.

Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, declară că fiecare foaie de examen este personalizată cu un cod de bare. Se interzice să se facă copii sau să se extragă informaţii din teste, de la începutul probei până la anunţarea rezultatelor acestora. Înscrierea candidaţilor la sesiunea de bacalaureat se va finaliza în 15 aprilie. Până acum au fost înscrişi aproape 29 de mii de candidaţi, dintre care 22 mii sunt candidaţi din sesiunea curentă, iar ceilalţi restanţieri din sesiunile anterioare.

„Elevii au programe publicate pe site-ul instituţiei după care se pot ghida, pretestări, testări şi în final testul de evaluare. Cred că ei ar trebui deja să fie pregătiţi moral”, a declarat Ion Guţu, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova.

Conform datelor unui studiu sociologic al Institutului de Politici Publice, 80% din angajatori susţin că nu au cadre competente pentru posturile care le ocupă, aceasta ar demonstra o problemă în sistemul de evaluare a specialistului. Elevii trebuie să fie corecţi cu rezultatele lor pentru a reuşi mai apoi în câmpul muncii, susţin specialiştii.

Sesiunea de bacalaureat se va desfăşura în perioada 3 - 20 iunie. În timpul sesiunii se va păstra aceeaşi metodologie de evaluare şi supraveghere a candidaţilor ca şi anul trecut.