logo

Anul 2018 a fost unul de succes pentru diplomația moldovenească, ministru


https://www.ipn.md/ro/anul-2018-a-fost-unul-de-succes-pentru-diplomatia-moldoveneasca-ministru-7967_1046472.html

Anul 2018 a fost unul de succes pentru diplomația moldovenească. Republica Moldova a fost activă pe plan internațional, iar în 2019 nu va face decât să confirme și să intensifice eforturile anterioare. Declarații în acest sens a făcut ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul ceremoniei festive dedicate Zilei Diplomatului, transmite IPN.

Tudor Ulianovschi a menționat că există o viziune clară a politicii externe a Republicii Moldova, ancorată pe fortificarea stabilității și angajamentului european. Diplomația moldovenească întrunește diplomați realizați, care prin iscusință și profesionalism contribuie la promovarea politicii externe a Republicii Moldova.

Tudor Ulianovschi a menționat că în 2018 Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția privind retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, au fost deschise cinci ambasade noi, au fost semnate peste 60 de acorduri bilaterale și a fost creat Institutul Diplomatic Național.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că pe parcursul anilor politica externă a Republicii Moldova a avut diferite traiectorii și priorități. Deseori Moldovei i se reproșa că încearcă să stea pe două scaune, astfel că în ultimii trei ani s-a muncit pentru a  aduce claritate în acest sens. Potrivit premierului, astăzi există o majoritate considerabilă de moldoveni care se expune larg în favoarea vectorului european. Pe viitor trebuie de pus accentul pe extinderea prezenței Moldovei în lume, pe promovarea diplomației economice, atragerea investițiilor, valorificarea unor noi piețe de desfacere a produselor moldovenești și încadrarea Republicii Moldova în circuitul economic global.

În cadrul ceremoniei, printr-un ordin semnat de către ministrul Tudor Ulianovschi, a fost conferită medalia Meritul Diplomatic, clasa întâi, ministrului afacerilor externe al României, Teodor Meleşcanu, care s-a aflat într-o vizită de o zi în Republica Moldova.

Medalia Meritul Diplomatic, clasa a doua, i-a fost conferită coordonatoarei rezidente ONU Dafina Gercheva, reprezentant permanent PNUD în Republica Moldova. Aceeași distincție i-a fost acordată și lui Alexei Cracan, șef al protocolului diplomatic de stat.

Ziua Diplomatului este sărbătorită în Republica Moldova din 2014.