logo

Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar, raport BNM


https://www.ipn.md/ro/anul-2018-a-fost-unul-al-schimbarii-radicale-a-7966_1066859.html

Anul 2018 a fost unul reușit pentru activitatea Băncii Naționale a Moldovei, instituția făcând pași importanți care au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declarația aparține guvernatorului BNM, Octavian Armașu, și a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la ședința Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mult mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude, transmite IPN.

„Republica Moldova, pe parcursul anului 2018, a marcat o expansiune economică robustă. Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 4%, determinată în mare măsură de sporirea activității investiționale. Inflația s-a menținut la nivel scăzut pe parcursul anului și a constituit în medie 3%, fiind cu 3,6 puncte procentuale inferioară celei din 2017”, se arată în raport.

În raportul BNM se mai arată că, după criza bancară din Republica Moldova, moneda națională a cunoscut o perioadă de apreciere, iar activele oficiale de rezervă au ajuns la suma de 2995 milioane USD (în decembrie 2018), ceea ce a dus la o stare de confort financiar.

Printre succesele BNM, Octavian Armașu a enumerat și faptul că băncile din Republica Moldova au cea mai înaltă rată de credite în monedă națională din regiune. A scăzut substanțial și numărul creditelor neperformante, acestea ajungând la 12,5% la finalul anului 2018 și la 10,5% în prezent.

La sfârșitul anului 2018, datoria de stat a Republicii Moldova a constituit 52 012,5 milioane lei, reprezentând 27,4% din PIB. Datoria externă brută a Republicii Moldova, pe parcursul anului 2018, s-a majorat cu 4,8% în valoare nominală, dar a scăzut  cu 7,4 puncte procentuale relativ la PIB datorită creșterii PIB-ului.

În raportul BNM se mai arată că, în anul 2018, 69% din exporturile Republicii Moldova au fost direcționate către Uniunea Europeană, România fiind cea mai mare piață de desfacere a produselor moldovenești, în timp ce importurile din UE au ajuns la 50%.