logo

Anul 2016 în evenimente şi imagini: Septembrie


https://www.ipn.md/ro/anul-2016-in-evenimente-si-imagini-septembrie-7978_1031842.html

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.
---

Evenimentul lunii septembrie: Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un pachet de şapte legi, adoptarea cărora este o condiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional


 

Pe 7 septembrie Ambasada Japoniei şi-a deschis sediul la Chişinău. Ambasador – Masanobu Yoshii. Diplomatul s-a arătat onorat să deschidă o nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale. „În urmă cu 24 de ani, în data de 26 martie 1992, au fost stabilite relaţiile diplomatice moldo-japoneze, iar anul acesta, când Republica Moldova sărbătoreşte 25 de ani de Independenţă, ţările noastre dau un impuls mai puternic cooperării economice, politice şi culturale, prin deschiderea ambasadelor la Chişinău şi la Tokyo”, a subliniat diplomatul nipon.

În şedinţa legislativului din 23 septembrie deputaţii au votat un proiect de decizie prin care anul 2017 a fost numit Anul Nicolae Testemiţanu, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea savantului.

La 26 septembrie reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE în reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt, a venit într-o vizită la Chişinău şi Tiraspol. În cadrul vizitei, ambasadorul s-a întâlnit cu reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi a Tiraspolului pentru a se informa despre starea lucrurilor după pauza de vară, precum şi pentru a discuta paşii care urmează de întreprins pentru avansarea procesului de reglementare.

Pe 26 septembrie Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un pachet de şapte legi, adoptarea cărora era o condiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. Premierul Pavel Filip a declarat că modalitatea de adoptare a acestor legi, prin asumarea răspunderii Guvernului, a fost coordonată cu membrii FMI şi cu majoritatea parlamentară. Este vorba despre proiecte care vizează redresarea şi rezoluţia băncilor, Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, modificări la Legea cu privire la Banca Naţională, emisiunea obligaţiilor de stat, modificarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent. Cel puţin una dintre aceste legi a provocat discuţii aprinse în societate pentru că s-a considerat că executivul a pus pe umerii cetăţenilor achitarea banilor dispăruţi din sistemul financiar bancar.

În aceeaşi zi, premierul Pavel Filip şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat un acord de finanţare în valoare de 15 milioane de euro pentru lansarea reformei administraţiei publice.

Pe 27 septembrie Partidul Socialiştilor a depus la Cancelaria Parlamentului moţiunea de cenzură, semnată de 37 de deputaţi din fracţiunile PSRM, PLDM şi PCRM. Moţiunea a fost înaintată ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pentru cele şapte legi.

La 28 septembrie Guvernul l-a numit pe Fredolin Lecari la şefia Poliţiei de Frontieră. Funcţia a rămas vacantă după ce Dorin Purice a fost numit viceministru al afacerilor interne, în primăvara anului curent.

La 29 septembrie a expirat termenul de depunere la CEC a listelor cu semnături pentru înregistrarea în cursa electorală. Către acea dată, opt candidaţi erau deja înregistraţi şi alţi opt aşteptau validarea semnăturilor. La alegeri au ajuns nouă candidaţi.

Tot la 29 septembrie în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din Chişinău a fost inaugurat Monumentul celor trei martiri: Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, edificat după modelul monumentului construit în anul 1923 şi distrus în 1940. Pe placa verticală sunt aşezate chipurile celor trei moldoveni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor stă figura unui vultur, tot din bronz.

În ultima zi a lunii septembrie liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, s-a lansat în cursa prezidenţială. Politicianul a promis atunci să întreprindă acţiuni concrete pentru a întoarce miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc şi să interzică elementele unioniste. Igor Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale, în turul doi, cu 52,18% din voturi.

Selecţie de Anastasia Rusu, IPN