logo

Anul 2016 în evenimente şi imagini: Octombrie


https://www.ipn.md/ro/anul-2016-in-evenimente-si-imagini-octombrie-7978_1031845.html

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.
---


Evenimentul lunii octombrie: Organizarea alegerilor prezidenţiale directe după o pauză de circa 20 de ani.




La 3 octombrie majoritatea parlamentară nu s-a prezentat la şedinţa Parlamentului la care urma să fie examinată moţiunea de cenzură înaintată de deputaţii socialişti, comunişti şi liberal-democraţi. În consecinţă, proiectele de legi pentru care Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea au fost declarate votate.

Tot pe 3 octombrie se anunţă că Mişcarea Politică „Ravnopravie” devine Partidul Şor. Ilan Şor menţiona într-o declaraţie semnată atunci că, din moment ce în Moldova formaţiunile sunt asociate cu liderii, este indicat ca partidul pe care îl conduce să-i poarte numele.

La 15 octombrie Consiliul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr a confirmat decizia luată de liderul partidului, Andrei Năstase, de a se retrage din campania electorală în favoarea preşedintei Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Potrivit lui Andrei Năstase, decizia este una gândită, trecută prin prisma interesului ţării şi al tuturor cetăţenilor. Candidatura Maiei Sandu a fost susţinută şi de Partidul Liberal Democrat din Moldova.

La 22 octombrie candidata Partidului Şor, Inna Popenco, a fost exclusă din cursa prezidenţială. Inna Popenco a fost învinuită de coruperea alegătorilor şi de faptul că nu a raportat toate cheltuielile din campania electorală.

Pe 26 octombrie, candidatul la prezidenţiale, Marian Lupu, pe atunci preşedintele Partidului Democrat, a anunţat că se retrage din cursa electorală. Marian Lupu a declarat că această decizie are la bază obiectivul de a sprijini ajungerea în funcţia de preşedinte a unui om care va continua proiectul european comun.

La 30 octombrie s-a desfăşurat primul tur al scrutinului prezidenţial. După prelucrarea proceselor verbale, Igor Dodon a acumulat circa 48% din sufragii, iar Maia Sandu – circa 38%. Candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco, a acumulat 6,03% din sufragii. Candidatul Partidului Popular European, Iurie Leancă, a acumulat 3,11%. Candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, are un scor electoral de 1,8%, iar candidatul independent Valeriu Ghileţchi – 1,08%. Candidata independentă Maia Laguta a acumulat 0,75% din voturi, candidata independentă Silvia Radu – 0,4%. Cele mai puţine voturi le are candidata Partidului Dreapta, Ana Guţă, care a adunat 0,17% din sufragii. La alegeri au participat 49,03 % din alegătorii înscrişi în listele electorale.

Selecţie de Mariana Galben, IPN